Zapečená brokolice – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

50 minut

INGREDIENCE:

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 1/4 lžičky tabaska
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 300 g čerstvých nebo mražených růžiček brokolice
  • 700 g uvařených, slitých a rozmačkaných brambor
  • 4 očištěné a nasekané jarní cibulky

POSTUP

Troubu předehřejeme na 200 oC. Rozehřejeme si máslo, a za stálého míchání k němu přidáváme mouku. Máslo s moukou odstavíme a postupně vmícháváme mléko. Vrátíme na oheň a uvedeme do varu. Za stálého míchání vaříme 4 minuty, než omáčka zhoustne.

Do omáčky přidáme 80 g čedaru, tabasko a sůl, citronovou šťávu a růžičky čerstvé brokolice a za stálého míchání vaříme 4 minuty. Jakmile se čedar rozpustí vše přikryjeme pokličkou a odstavíme z ohně. (V případě, že mám brokolici mraženou, přidáme ji až v tuto chvíli).

Rozmačkané brambory smícháme s jarní cibulkou a naskládáme je do pekáče, polijeme je sýrovou omáčkou s brokolicí a přikryjeme fólií nebo poklicí a 1o minut pečeme. Sundáme poklici a pečeme dalších přibližně 10 minut, dokud není omáčka mírně zlatavá.