Brutnák lékařský – Borago officinalis

Brutnák lékařský pochází z jižní Evropy, z oblastí kolem Středozemního moře. Dnes je rozšířen po celé Evropě jako kulturní, často i zplanělá jednoletá bylinka rostoucí na okrajích cest, na ledem ležící půdě nebo na rumištích.

Brutnák se využívá především jako kuchyňské koření, ale je i známou, i když dnes již méně užívanou léčivou bylinkou. Látky obsažené v rostlině mají chladivý, uklidňující účinek. Působí mírně projímavě a protizánětlivě ( při chorobách močových cest ).

Bylinka produkuje velké množství semen. Proto snadno zplaňuje a jako plevel často roste na místech, kde není vůbec vítána. Kvete od června a její blankytně modré květy září po celé léto, často až do prvních mrazíků. Květy bylinky se používají ke zdobení jídel, v ovocných šťávách, můžete je zmrazit kostek ledu. Pocukrované květy jsou příjemnou změnou a pěknou ozdobou sladkých jídel.

I bez zahrady můžete tuto bylinku pěstovat. Dobře roste v truhlících a květináčích. Brutnák je jednoletá bylina, ale v místnosti nebo ve skleníku může i přezimovat. Používají se jen listy mladých rostlin. Seřezáváním rostlinu pravidelně zbavujte starých spodních listů.

Semena brutnáku vysejte v březnu/dubnu do mini skleníku nebo výsevního truhlíku. Jakmile bylinky vyrostou, přesaďte je do květináčů, postavte na světlé místo a pravidelně zalévejte.

Dokud trvá nebezpečí nočních mrazíků, nedávejte bylinky ven. Když nebezpečí pomine, přeneste rostliny ven. Přímo na zahradní záhon je vysévejte až po „zmrzlých“. Na zahradě vykvétá později nežli v pokoji.

Po celé léto zalévejte vydatně. Bylinky v truhlících nebo v květináčích pravidelně přihnojujte. Pokud je vysejete na záhon, vystačí bez hnojiva.

Brutnák konzumujte čerstvý, to chutná nejlépe. Vaření není vhodné a také sušením ztrácí velkou část aroma. Sušte ho ve stínu, na přímém slunci jen po krátkou dobu. Pokud ho přidáte do teplých pokrmů (například k jídlům ze sekaného masa nebo k pečeným rybám), učiňte tak krátce před servírováním.

Brutnák se používá především jako salátové koření, často spolu s koprem. Jemně rozsekaný a doplněný cibulí, případně i dalšími bylinami, slouží k přípravě bylinkového másla nebo domácích sýrů. Jakmile rostlinky povyrostou, můžete sklízet listy.

Protože starších listů stejně rostlinu zbavujete, můžete je s výhodou otrhat, dokud jsou mladé a měkké. Větší listy jsou tvrdé. Totéž se týká i květů. Ideální je, když bylinu do konce července vyséváte postupně, aby byly k dispozici stále mladé bylinky. Koncem léta můžete sklízet zralá semena a uschovat si je pro výsev v příštím roce.

Stručné rady Brutnáku lékařského

Velikost a vzrůst:

Brutnák je statnější bylinka, s většinou rozvětvenou srstnatou lodyhou, přibližně 20-60 cm vysokou. Má střídavé listy hrubě vráščité a porostlé štětinatými chloupky. Listy jsou celokrajné a mají eliptický tvar.

Květ a vůně:

Brutnák kvete venku od června do září. Blankytně modré květy 2 cm velké jsou uspořádány do řídkých vijáků. Z korunní trubky vyčnívají tyčinky a vytvářejí špičatý kužel. Všechny části bylinky voní a chutnají po okurkách.

Světlo a teplo:

Brutnák pochází z oblastí kolem Středozemního moře. Proto zvlášť dobře prospívá v teplém létu. Ačkoliv miluje slunce, je vhodné chránit bylinku před žhnoucím poledním žárem.

Zalévání a hnojení:

Bylinky rostoucí na zahradě se nepřihnojují. Pěstujete-li Brutnák v truhlících přidávejte občas k obohacení zálivky hnojivo.

Zemina a přesazování:

Jakmile bylinky vypěstované ze semen dostatečně vyrostou, přesaďte je do květináčů, truhlíků nebo přímo do zahrady.

Prořezávání:

Listy se postupně odřezávají pro přímou spotřebu. Jiné prořezávání není zapotřebí. Starší a unavené listy průběžně odstraňujte.

Množení:

Brutnák lékařský se množí semeny. Můžete je získat z vlastních rostlin.

Prostředí:

Roste v zahradě, na terase nebo balkoně.

Využití Brutnáku lékařského

Historie:

Jako léčivá bylinka nabyl brutnák určitého významu teprve ve vrcholném středověku. Do té doby byl pěstován jako zelenina. Ještě nedávno se dělalo víno s naloženými listy brutnáku jako posilující prostředek na srdce. Studenti si také dříve připravovali čaj pro zlepšení paměti z brutnáku, rozrazilu, meduňky a pilátu.

Používané části rostliny:

Celá nadzemní část bylinky ( čerstvé listy a květy ).

Vlastnosti:

Pro léčebné účely je nejdůležitější vysoký obsah slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselina křemičitá, třísloviny, antokyanové barvivo, vitamín C, minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan), Uvedené látky májí protizánětlivé účinky a vliv na zlepšení dýchání.

Použití:

Čerstvé listy obsahují vitamin C; snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, působí močopudně, mírně projímavě.

Také má hojivé účinky (obklad zmírňuje záněty a hojí poranění); čaj z nati ke kloktání a k obkladům na bércové vředy.

Listy Brutnáku se přidávají do zábalů obličeje se suchou pokožkou.

Jako koření se používají čerstvé mladé listy

Doporučujeme:

ČAJ-NÁLEV: Přelijte 2-3 g sušeného květu nebo 10 g sušeného listu 1 sklenicí vroucí vody a nechte v uzavřené nádobě vyluhovat. Během dne vypijte 1 sklenici cukrem oslazeného čaje. Léčbu provádějte 3-4 týdny.

Pěstování Brutnáku lékařského

Brutnák nemá v přírodě příliš nepřátel. Zdá se, že štětinaté chlupy na listech chrání bylinku před škůdci.

Při pěstování v místnosti jej mohou napadnout mšice a molice, především je-li vzduch příliš suchý. Proto rostlinu dvakrát až třikrát týdně sprchujte vodou ( vhodné při lehkém napadení hmyzem ).

Slouží-li brutnák jako léčivá bylinka, případně koření, vyhněte se chemickým prostředkům.

Tipy pro nákup

Na jaře si kupte v semenářství semena nebo vzrostlé rostlinky, které občas nabízejí zahradníci případně trhovci.

Délka života:

Brutnák je jednoletá bylinka.

Sezona:

Po celé letní období může i přezimovat.

Stupeň obtížnosti pěstování:

Pěstování této bylinky je poměrně snadné. Není náročná.