Potočnice lékařská – Nasturtium officinale

Potočnice je skoro již jakousi zeleninou, každopádně je salátem. Potočnice je klasickým základem každé polévky. Zamíchaná so salátu nebo na něm jako hezká ozdoba, například na salátu z rajských jablíček, potěší oko i chuť. Několik kousků společně s rybou nebo masem na talíři nebo servírovací míse jsou vrcholem rafinovaného pokrmu.

Ve Francii se jí potočnice jako salát nebo syrová zelenina, pokapaná citronem, přičemž právě citron dodává potočnici tu pravou pikantní chuť.

Je možno v drogeriích koupit i šťávu z potočnice. Pomáhá proti nedostatku vitamínů a proti jarní únavě.

Po dlouhou dobu používali Potočnici jen  v profesionálních kuchyních. Neexistuje však nic, co by nám bránilo si potočnici pěstovat. Můžeme ji vlastně mít po celý rok čerstvou. Pěstuje se stejně, jako známá řeřicha.

rozdíl je jen v tom, že potočnice potřebuje k růstu květináč se zeminou. Nespokojuje se s trochou mokré vaty v talíři, která stačí řeřiše. Potočnice je dosti nenáročná bylinka. Důležité je, roste-li venku v přírodě, aby byla u tiché tekoucí vody, která také v nejkrutější zimě nezamrzá.

Většina zahrádkářů nemá k dispozici tekoucí vodu, musíte proto pěstovat potočnici ve vlhkých truhlících nebo miskách, které dáte do stínu. Dejte semena do sadbových misek, zasypte zeminou a udržujte stále mokré. Po deseti až čtrnácti dnech se vytvoří malé bylinky. Můžete si ale také vzít odnože potočnice z potoka, které v mokru rychle rostou.

Poté co výhonky potočnice dosáhli délky 12 cm, mohou se poprvé řezat. Nejlepší listy na salát, který si sami vypěstujete, sklidíte v letních měsících. Můžete však pěstovat potočnici po celý rok.

Pěstování potočnice lékařské

Pokud se zemina udržuje vlhká, než začne semeno klíčit a vyrostou malé bylinky, nejsou již s potočnicí žádné problémy.

Bylinka se vyseje, roste, odstřihne se a sní. Když se spotřebuje vše zelené, je nutné vysít další.

Během zimy má potočnice někdy těžkosti s růstem. Je bledá a tenká. Vysejte znovu, když se dny prodlouží. Bylinka je potom daleko robustnější.

Tipy pro nákup

Potočnici lze koupit ve formě semen nebo v květináčích jako kořenové odnože hustě rostoucích bylinek.

Délka života:

Bylinka je víceletá.

Sezona:

Kromě pozdního léta po celý rok.

Stupeň obtížnosti pěstování:

Pěstuje se velice snadno.

Velikost a vzrůst

Potočnice je víceletá bylinka, která je domovem v Evropě a ve Střední Asii. Roste v tekoucí vodě, která v zimě nezamrzá, a dosahuje asi 20 – 30 cm.

Květ a vůně

Květy jsou malé a bílé, což je typické pro čeleď Cruciferae, ke které potočnice patří.

Světlo a teplo

Potočnici lze pěstovat po celý rok při normální pokojové teplotě. Roste-li v tmavých zimních měsících špatně, dejte jí tolik světla, jak jen možno.

Zalévání a hnojení

Stejnoměrná vlhkost je důležitá. Sadba nesmí nikdy vyschnout, také velké rostliny musí být doře zalévány. Hnojení není nutné.

Zemina a přesazování

K vysetí použijte normální zeminu. Jelikož se potočnice konzumuje, odpadá logicky přesazování.

Prořezávání

Průběžně sestřiháváme ke konzumaci.

Množení

Množení se děje většinou semeny, ale je možné i řízky. Potočnice má tu zvláštnost, že se na stoncích tvoří kořínky. Tyto části je možno odejmout a vysadit v květináčích.

Prostředí

Nejlépe bude, když květináč postavíte na kuchyňské okno, aby bylinka byla stále na dosah.

Historie

Od 14. století se Potočnice pěstuje kultivuje ve Francii. Ale již staří Římané si cenili vlastností této bylinky. Věřili, že potočnice, která přicházela z vody, způsobuje obzvláštní něžnost. Nazývali bylinku ale také „nasi tortium“ – mučitel nosu. Ještě za středověku se používala rozmělněná potočnice jako kýchací prášek.

Používané části rostliny

Čerstvá nať bez květu a kořen.

Vlastnosti

Potočnice obsahuje Glekosid, silice, tříslovina, a vitamíny A, C a D. Bylinka je bohatá na jód. Čerstvá chutná pikantně po ředkvičkách. Při sušení tuto chuť ztrácí, aniž by se tím však snižovala kvalita látek v ní.

Použití

Nejlépe je užívat ji ráno nalačno v čerstvém stavu. V zimním období, chudém na vitamíny, poskytuje žádoucí salát. Užívá se jako všestranný prostředek pro čištění krve. Dále při kurdějích, skrofulóze, svědivém zánětu kůže, vředech dutině ústní, zánětu dásní, při otylosti a jarních bylinných kúrách.

Je podpůrným prostředkem při dně, revmatických onemocněních, vodnatelnosti, při onemocnění močových měchýřů, žlučníku a žlučových cest a při chronickém zánětu horních cest dýchacích. Také je lidovým prostředkem při zvětšení štítné žlázy a užívá se při jaterních chorobách a poruchách sleziny.

Doporučujeme:

Užívá se ve svěžím stavu, denně plná hrst.A to buď jako salát, v tvarohu nebo jako obloha na chleba.

Léčebná kúra nemá trvat déle, než 3-4 týdny. Při slabém pálení močové roury je třeba kúru přerušit.

Šťávu je třeba užívat velmi opatrně a podle pokynů lékaře.