Ajurvédské čaje – v čem jsou jiné
Ajurvédská léčba je v západním světě stále více oblíbená, protože podobně jako jiné východní medicíny, i ona nahlíží na člověka komplexně.
Ajurvéda je součástí celostní medicíny a jejím principem je předcházet nemocem zjednodušeně řečeno tím, že budeme zdravě jíst, zdravě myslet a zdravě se hýbat. Jen tak se dá organismus udržovat v potřebné rovnováze.
3 energetické typy = 3 dóši
Z hlediska energií rozlišuje ajurvéda 3 typy, tzv. dóši, které jsou v každém z nás. Jedná se o dóšu váta, dóšu pitta a dóšu kapha (neboli také vítr, žluč a hlen).
Váta je energií pohybu, pitta je energií zažívání a kapha má na starost pohyblivost a strukturu těla.
V každém člověku jsou obsaženy všechny 3 dóši, ale jedna zpravidla převládá. Jejich funkce jsou společně provázány a vzájemně se doplňují.
Pokud nastane nerovnováha těchto energií a nějaká nemoc propukne, snaží se ji ajurvéda podchytit hned v začátku. Ajurvéda taktéž léčí příčinu potíží a ne pouze jejich projevy.
Oblíbeným podpůrným prostředkem pro zlepšení lidského zdraví a kondice jsou právě ajurvédské čaje a různé ajurvédské elixíry.
Dary rostlinné říše
Příroda pomáhala lidem při léčení neduhů od nepaměti. Proto dnes patří byliny a fytoterapie obecně nejen k základům každé přírodní medicíny, ale staly se součástí i moderní farmakologie.
To, že existují určité druhy rostlin, které příznivě působí na ten či onen zdravotní problém, či ovlivňují určitý orgán v těle, nám již bylo mnohokrát potvrzeno.
Každá rostlina, bylina nebo strom, nám předává svou léčivou sílu na základě zdraví prospěšných výtažků. Prostřednictvím fotosyntézy navíc dochází k přeměně světelné energie na kyslík a glukózu, které jsou pro existenci lidského života nepostradatelné.
Rostliny jsou úžasné, protože v sobě umí uchovat energii získanou ze slunce, a proto dokáží regenerovat nervový systém člověka a zároveň působit na schopnost spirituální vnímavosti. Kvalitní byliny a koření jsou základem všech léčivých přípravků také v ajurvédě.
Rostliny „hřejivé“ a „chladivé“ chuti
Ajurvéda rozlišuje byliny podle šesti chutí a ty ještě podle toho, zda na organismus působí hřejivě, či na opak chladivě.
Chutě totiž prostřednictvím jazyka přímo ovlivňují naši psychosomatickou rovnováhu výše zmíněných 3 dóš. A zahřívací, nebo naopak chladící účinek má vliv na proces trávení v žaludku a následně na rychlost nebo pomalost našeho metabolismu.
Mezi „hřejivé“ chutě patří pálivá, kyselá a slaná. Tyto zvyšují živel ohně pitta. „Chladivé“ chutě jsou hořká, trpká a sladká. A ty naopak zase tento oheň přirozeně snižují.
V souladu s tradicí
Byliny se do čajů sbírají a následně zpracovávají ručně. Příprava ajurvédských čajů si tak zachovává stále stejnou a tradiční podobu, jako měla před stovkami let.
Rostliny se nejprve očistí, následně se z nich zpracovávají potřebné části. Užitečné je vše, kořeny, stonky, listy, květy, kůra, ale i plody a semena. Ty se různě drtí a pak rozemelou na jemné částice a takto zpracované byliny jsou naváženy do příslušného poměru a namíchány podle původních ajurvédských receptur.
K výrobě některých typů himálajských čajů je dokonce použito více než 60 druhů ajurvédských bylin pocházejících přímo z prostředí himálajského pohoří.
Jak působí ajurvédské byliny?
Himálajské ajurvédské čaje v sobě nesou jedinečnou kombinaci bylin, které dokáží optimalizovat duševní i fyzické síly člověka. Jejich působení je široké, proto je zpravidla i na každou tělesnou oblast k dispozici samostatná kombinace bylin.
Co tedy v těle člověka ovlivní popíjení ajurvédského čaje?
- revitalizuje tělesné tkáně
- harmonizuje lymfatický systém
- harmonizuje kardiovaskulární soustavu
- zvyšuje pohyblivost kloubů
- podporuje dýchání a trávení
- upravuje metabolismus
- detoxikuje organismus
- zklidňuje nervy
- povzbuzuje mozek
- posiluje imunitní systém
- příznivě ovlivňuje vylučovací soustavu a mnoho dalšího
Specifické účinky ajurvédských čajů působí při pravidelném používání jednoznačně příznivě na naše tělesné a dušení zdraví.