Škubánky – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

55 minut

INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 300 g hrubé mouky
  • 250 g másla nebo sádla
  • 200 g tvarohu na strouhání
  • 300 g moučkového cukru smíchaného se 100 g mletého máku

POSTUP

Brambory oloupeme, překrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak scedíme do jiné nádoby a necháme stranou.

Plamen stáhneme na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijeme vývarem a pak zasypeme prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvoříme ve směsi otvory tak, abychom viděli vývar.

Hrnec vrátíme na plotýnku, přiklopíme a necháme, škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťoucháme co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracováváme vařečkou a roztíráme ke stěnám kastrolu.

Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžeme směs nepatrně přisolit. Mezitím necháme na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.


Z hladké bramborové masy vykrajujeme polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku škubánky. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

Na talíři posypeme škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijeme je rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem.