Škubánky – nejlepší recept

Jídlo je všem nezbytnou součástí života a neustále hledáme nové způsoby, jak si dostatečně zpestřit svůj jídelníček. Zde si představíme něco neobvyklého, co svým vzhledem i chutí dokáže potěšit naše chuťové buňky – nesmažené škubánky z bramborového těsta podávané s tvarohem, mákem a moučkovým cukrem.

Tato lahodná pochoutka má své kořeny v české kuchyni, kde se tradičně podávala jako sladký zákusek na sváteční stůl. Díky svým jednoduchým ingrediencím a přípravě je ideální pro každého, kdo má rád domácí, ale přitom netradiční jídlo.

K přípravě nesmažených škubánků budeme potřebovat hlavně brambory a mouku. Klasicky se používá hladká pšeničná mouka, ale můžeme vyzkoušet i celozrnnou nebo ovesnou, pokud dbáme na zdravou výživu. Při přípravě těsta je důležité dodržovat poměr brambor a mouky, aby měly škubánky vhodnou konzistenci.

Jak na to? Možností je více. Nejprve uvaříme brambory v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Poté je vyndáme z vody a po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Poté přidáme mouku a vymícháme hladké a pružné těsto. V případě potřeby můžeme přidat trochu vody, pokud je těsto příliš suché, nebo naopak trochu mouky, pokud je těsto příliš řídké.

Aby byly škubánky opravdu nesmažené, nemusíme je vůbec potírat olejem ani smažit v tuku. Stačí namazat plech máslem nebo posypat moukou a rozválíme těsto na tenkou placku. Poté ji nakrájíme na menší čtverečky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Škubánky se pečou asi 10-15 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Nyní se dostáváme k důležitému doplňku tohoto jídla – tvarohu, máku a moučkového cukru. Tvaroh můžeme koupit v obchodě nebo si ho připravit doma z mléka. Stačí jen nechat zahřát mléko a přidat kyselinu, například citronovou šťávu, která mléko ztuhne. Po několika hodinách v lednici získáme tuhou a krémovou strukturu tvarohu, kterou můžeme ochutit podle své chuti – cukrem, vanilkovým cukrem nebo rozmačkaným banánem.

Co se týče máku, můžeme ho zakoupit nebo připravit doma z makovek hladkých či nasekaných. Stačí namočit do vody, nechat nabobtnat a poté rozmixovat. Konečnou podívanou pak dokáže udělat jemně namletý mák podávaný spolu s tvarohem a škubánky.

A na závěr nezapomeňme na finální dotek v podobě moučkového cukru, který můžeme štědře posypat po celé misce. Jeho sladkost v kombinaci s tvarohem a křupavými škubánky je prostě delikátní a dokonale doplňuje celé jídlo.

Nesmažené škubánky z bramborového těsta s tvarohem, mákem a moučkovým cukrem jsou jídlem, které si můžete dopřát jako sladkou svačinu, dezert nebo dokonce jako svačinu k pracovnímu obědu. Jsou lehké, zdravé a dokážou vás pořádně nabudit. Tak neváhejte a vyzkoušejte tento netradiční pokrm doma sami!

Vyzkoušejte i další sladké pokrmy:

Škubánky – recept

Mezi oblíbené pochoutky a tradiční české pokrmy patří i škubánky. Tento jednoduchý a přitom velmi chutný pokrm se řadí mezi oblíbené předkrmy, svačiny či sladké dezerty.

Čas přípravy

  • 55 minut

Ingredience na škubánky

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 300 g hrubé mouky
  • 250 g másla nebo sádla
  • 200 g tvarohu na strouhání
  • 300 g moučkového cukru smíchaného se 100 g mletého máku

Postup na škubánky

  1. Brambory oloupeme, překrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme patnáct minut (do poloměkka).
  2. Vývar pak scedíme do jiné nádoby a necháme stranou.
  3. Plamen stáhneme na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijeme vývarem a pak zasypeme prosátou hrubou moukou.
  4. Druhým koncem vařečky vytvoříme ve směsi otvory tak, abychom viděli vývar.
  5. Hrnec vrátíme na plotýnku, přiklopíme a necháme škubánkový základ 20 minut propařit.
  6. Propařené brambory rozšťoucháme co nejvíc do hladka.
  7. Potom je ještě propracováváme vařečkou a roztíráme ke stěnám kastrolu.
  8. Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku.
  9. Podle chuti můžeme směs nepatrně přisolit.
  10. Mezitím necháme na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.
  11. Z hladké bramborové masy vykrajujeme polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku škubánky. (vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch).
  12. Na talíři posypeme škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijeme je rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Zajímavosti o škubáncích

Bramborové těsto je využíváno v mnoha kuchyních po celém světě. Může se používat na přípravu sladkých i slaných jídel. Jedním z oblíbených pokrmů z tohoto těsta jsou nesmažené škubánky, které jsou podávány s různými příchutěmi jako tvaroh, mák nebo moučkový cukr. Sjednocují příjemnou chuť, vůni a vzhled, což je činí jedinečným požitkem pro chuťové buňky.

  • Škubánky jsou tradiční kuchařský recept, který v minulosti byl znám především z hospod a stánků na náměstích či venkovských jarmarcích.
  • Hlavní ingrediencí škubánek jsou samozřejmě brambory. Tyto plodiny jsou tradiční součástí české kuchyně a mohou být upravovány různými způsoby. V případě škubánků jsou nejvhodnější brambory s vysokým obsahem škrobu a nižším obsahem vody. Toto zajišťuje, že těsto bude mít správnou konzistenci a škubánky budou krásně křupavé.
  • Nesmažené škubánky mají proti klasickým smaženým škubánkům několik výhod. Jsou méně tučné a zdravější, protože nejsou smažené v oleji. Navíc si v nich uchovají více živin a vitamínů z brambor. Dalším plusem je, že jsou rychlejší a jednodušší na přípravu, neboť nemusíme mít doma velkou fritovací pánev.
  • Nesmažené škubánky jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také zdravým jídlem. Brambory jsou bohaté na vitamíny a minerály, obsahují vlákninu a mají nízký obsah tuku. Tvaroh dodává tělu vápník a bílkoviny a mák je bohatý na zdravé tuky a antioxidanty.
  • Zajímavostí je, že existuje několik verzí škubánků z různých regionů v České republice. Například v Moravské Třebové jsou škubánky podávány s kyselým zelím nebo se škvarky místo tvarohu. V Podkrkonoší se k nim podává brusinková omáčka a v okolí Turnova se přidává skopový tuk. Každý kuchař může při jejich přípravě využít svůj vlastní recept a vytvořit si tak své oblíbené škubánky.

Nesmažené škubánky s tvarohem, mákem a moučkovým cukrem jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí ochutnat tradiční české jídlo v lehčí a zdravější podobě. Jednoduchá příprava a zajímavé kombinace chutí přinášejí škubánkům stále větší oblibu nejen v České republice, ale i v zahraničí. Vyzkoušejte tento originální pokrm a dopřejte si pravou chuť domácího jídla.