Škubánky – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
55 minut
INGREDIENCE:
- 1 kg brambor
- sůl
- 300 g hrubé mouky
- 250 g másla nebo sádla
- 200 g tvarohu na strouhání
- 300 g moučkového cukru smíchaného se 100 g mletého máku
POSTUP
Brambory oloupeme, překrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a vaříme patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak scedíme do jiné nádoby a necháme stranou.
Plamen stáhneme na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijeme vývarem a pak zasypeme prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvoříme ve směsi otvory tak, abychom viděli vývar.
Hrnec vrátíme na plotýnku, přiklopíme a necháme, škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťoucháme co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracováváme vařečkou a roztíráme ke stěnám kastrolu.
Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžeme směs nepatrně přisolit. Mezitím necháme na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.
Z hladké bramborové masy vykrajujeme polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku škubánky. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.
Na talíři posypeme škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijeme je rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem.