Tatarský biftek – nejlepší recept
Tatarský biftek je jedním z nejznámějších světových jídel. Jedná se o tradiční francouzskou pochoutku, sestávající z mletého nebo jemně nasekaného syrového hovězího masa, obvykle podávaného s kapary, cibulí, petrželkou a kořením. Zatímco někteří lidé váhají, zda vyzkoušet syrové maso, tatarský biftek může být lahodně chutné a překvapivě zdravé jídlo.
Původ tatarského bifteku lze nalézt v regionu Tartaria, v oblasti Černého moře ve východní Evropě. Předpokládá se, že recept vytvořili nomádští Tataři, kteří dřeli nebo nasekali syrové hovězí maso pokapané olivovým olejem a kořením a jedli ho na cestách. Tatarský biftek byl přivezen do Francie od těchto kočovných lidí během 17. století a od té doby se toto jídlo stalo základem francouzské kuchyně.
Hovězí maso používané v tatarském bifteku je tradičně nejčerstvější, nejkvalitnější, přirozeně chované hovězí maso, které je k dispozici. Je ochuceno bylinkami a kořením, jako je česnek, petržel a černý pepř. Někde může být také kombinován s kapary, cibulí a okurkou. Obvykle se také přidávají některé přidané koření, jako je Worcestrová omáčka.
Při přípravě tatarského bifteku je třeba vždy dodržovat zásady správné přípravy a bezpečnosti. Hovězí maso se musí zmrazit a poté rozmrazit, aby se snížilo riziko kontaminace E. coli nebo salmonelou. Hovězí maso by mělo být nakrájeno nebo mleté s přidáním koření a poté by mělo být před podáváním hodinu marinováno.
Při podávání může být tatarský biftek doplněn sázeným vejcem, které obvykle přidá další vrstvu pikantnosti. Může být také podáván s toastem, hranolky nebo dokonce na zeleném lůžku.
Někteří zdravě dbající jedlíci by si mohli myslet, že obsah syrového hovězího tatarského bifteku z něj činí zdravotní riziko, ale právě naopak; vysoce kvalitní syrové hovězí maso obsahuje esenciální aminokyseliny a vitamíny a také zdravé omega-3 mastné kyseliny.
Celkově vzato je tatarský biftek pokrm, který nadchne vaše smysly, a to jak svou strukturou, tak chutí. Může se podávat jako lehký předkrm nebo hlavní jídlo a zaručeně potěší každého.
V případě, že máte rádi hovězí maso, vyzkoušejte i následující recepty:
- hovězí na česneku
- hovězí maso z pomalého hrnce
- pečené hovězí hrudí
- hovězí nudličky na paprice
- hovězí steak na pánvi
Tatarský biftek – recept
Pokud hledáte skutečně jedinečný kulinářský zážitek, proč nezkusit tatarský biftek? Jeho tajemná historie, speciální příprava a vynikající chuť se spojují, aby vytvořily skutečně lahodné gurmánské jídlo.
Čas přípravy
- 35 minut
Ingredience na tatarský biftek
- 600 g očištěné svíčkové
- 4 vejce
- 150 g oloupané cibule
- sůl
- mletý pepř
- mletá paprika
- kmín
- kečup
- hořčice
Postup na tatarský biftek
- Svíčkovou pečlivě odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky jemně pomeleme nebo ostrým nožem velmi jemně naškrábeme (posekáme).
- Připravené maso osolíme a rukou vytvarujeme bifteky. Do středu každého bifteků uděláme důlek a vložíme do něj syrový vaječný žloutek.
- Hotové bifteky podáváme obložené kolečky cibule, které vyplníme kečupem, mletým pepřem, mletou paprikou, hořčicí, kmínem a jemně posekanou cibulí.
- Jako přílohu podáváme topinky.
Zajímavosti o tatarském bifteku
Kulinářská lahůdka známá jako tatarský biftek je stejně tajemná a zajímavá jako lahodná. Mezinárodním favoritem je syrové jídlo, obvykle vyrobené z mletého nebo na kostičky nakrájeného syrového hovězího masa, ochucené kořením a smíchané s různými omáčkami, cibulí, okurkami a dalšími přílohami.
- Přestože původ tatarského bifteku je neznámý, existuje několik zajímavých příběhů spojených s vytvořením tohoto málo známého pokrmu. Někteří odborníci se domnívají, že tradiční způsob přípravy tatarského bifteku sahá až do středověku. V té době byl oblíbeným masem tatarský biftek, tepelně neupravený kus hovězího masa, který jedli tatarští obyvatelé Střední Asie. Odtud se říká, že tatarský biftek byl předán Francouzům, zejména pařížským kuchařům během zlatého věku evropské kuchyně.
- Další zajímavá historka spojená s tatarským biftkem pochází z francouzské cizinecké legie. Legendární příběhy naznačují, že to byli hudebníci z Legie, kteří jako první začali podávat tatarský biftek na misích a přivezli tuto pochoutku do Francie. Podle těchto příběhů dostávali legionáři tvrdý, žvýkací, syrový steak, aby je udrželi v chodu na dlouhých cestách, a tak z něj pomocí různých omáček a koření udělali něco jedlého.
- Kromě fascinujících příběhů je tatarský biftek také skvělým pokrmem, který obstál ve zkoušce času. Vychutnávají si ho milovníci jídla po celém světě a podává se ve všech pětihvězdičkových restauracích a podnicích oceněných michelinskou hvězdou. Je to jedno z těch jídel, která se snadno vyrábějí, ale jsou chuťově složitá. S trochou čerstvého, vysoce kvalitního hovězího masa, trochou soli, pepře, česneku, kapary a několika dalšími přísadami může být tatarský biftek skvělým doplňkem kulinářského zážitku.
- A konečně, tatarský biftek vyžaduje velmi přesné zacházení, protože se podává syrový. Ve většině restaurací ho kuchaři připravují těsně před tím, než ho naservírují každému zákazníkovi, aby byla zajištěna bezpečnost potravin. Pro extra-speciální pochoutku nabízejí některá zařízení strávníkům dokonce možnost sledovat, jak se jejich tatarský biftek vyrábí a skládají, aby si mohli pochutnat.
Bez ohledu na původ, jedna věc je jistá: tatarský biftek je úžasné jídlo, které bude navždy součástí kulinářské historie.