Špenátová polévka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

50 minut

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká oloupaná cibule, nasekaná na drobno
  • 1 oloupaný a utřený stroužek česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 450 g očištěného, opraného čerstvého špenátu nebo 200 g mražených špenátových listů
  • 1,5 l vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • mletý pepř
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce či podle chuti olivového oleje
  • podle chuti můžete přidat 200 g vařené, propláchnuté a okapané cizrny
  • můžete také přidat 100 g mušliček nebo jiných polévkových těstovin

POSTUP:

Ve větším hrnci rozehřejeme olej a 10 minut na něm dusíme cibuli do hněda. Přidáme česnek, majoránku, rozmarýn a dusíme další 2 minuty. Přidáme špenát a pod pokličkou dusíme na mírném ohni dalších 5 minut.

Přidáme cizrnu a vývar a přivedeme k varu. Přidáme těstoviny, zmírníme teplotu a na mírném ohni vaříme za občasného míchání 10 minut, dokud nezměknou.

Dochutíme solí a pepřem a rozléváme do nahřátých talířů. Podle chuti přidáme do polévky lžíci olivového oleje. Posypeme parmezánem a podáváme s křupavým pečivem.