Špenátová polévka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
50 minut
INGREDIENCE:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká oloupaná cibule, nasekaná na drobno
- 1 oloupaný a utřený stroužek česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 450 g očištěného, opraného čerstvého špenátu nebo 200 g mražených špenátových listů
- 1,5 l vývaru
- 1/2 lžičky soli
- mletý pepř
- 50 g strouhaného parmezánu
- 1 lžíce či podle chuti olivového oleje
- podle chuti můžete přidat 200 g vařené, propláchnuté a okapané cizrny
- můžete také přidat 100 g mušliček nebo jiných polévkových těstovin
POSTUP:
Ve větším hrnci rozehřejeme olej a 10 minut na něm dusíme cibuli do hněda. Přidáme česnek, majoránku, rozmarýn a dusíme další 2 minuty. Přidáme špenát a pod pokličkou dusíme na mírném ohni dalších 5 minut.
Přidáme cizrnu a vývar a přivedeme k varu. Přidáme těstoviny, zmírníme teplotu a na mírném ohni vaříme za občasného míchání 10 minut, dokud nezměknou.
Dochutíme solí a pepřem a rozléváme do nahřátých talířů. Podle chuti přidáme do polévky lžíci olivového oleje. Posypeme parmezánem a podáváme s křupavým pečivem.