Hlívová polévka – nejlepší recept

Hlíva ústřičná je druh jedlé houby, která má jemnou chuť a strukturu, takže je oblíbenou volbou pro přidávání do polévek. Polévka z hlívy ústřičné je snadno připravitelné a uklidňující jídlo, které se jistě bude líbit všem.

Hlíva ústřičná má vysoký obsah bílkovin a důležitých vitamínů a minerálů, takže je výživným a chutným doplňkem každého jídla. Jsou také nízkokalorické, obsahují pouze 25 kalorií na 100 gramů. To z nich dělá skvělou volbu pro ty, kteří si hlídají příjem kalorií.

Na přípravu polévky z hlívy ústřičné budete potřebovat 2 lžíce másla, jednu malou cibuli nakrájenou nadrobno, 2 stroužky česneku nasekané nadrobno, 200 g hlívy ústřičné, jednu dvoulitrovou krabici zeleninového vývaru, 6 lžic hladké mouky, můžeme také přidat 2 lžíce smetany a sůl a pepř podle chuti.

Nejprve na másle ve velkém hrnci na mírném ohni několik minut osmahněte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte houby a nechte je vařit, dokud lehce nezhnědnou. Poté přilijte vývar a nechte celou směs přejít varem. Snižte teplotu na minimum a nechte polévku za občasného míchání vařit asi 10 minut.

Poté snižte teplotu na nejnižší stupeň a za stálého míchání přidejte mouku, abyste zabránili vzniku hrudek. Poté pomalu přilévejte smetanu a míchejte polévku, dokud nezhoustne. Polévku nechte ještě několik minut vařit.

Nakonec polévku podle chuti osolte a opepřete a podávejte teplou. V případě potřeby můžete polévku ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou, která jí dodá další vrstvu chuti.

Polévka z hlívy ústřičné je ideální jídlo, když potřebujete něco rychlého a uklidňujícího. Tato lahodná polévka plná živin se jistě stane základem vaší kuchyně.

Připravte si doma i další lahodné polévky:

Hlívová polévka – recept

Polévka z hlívy ústřičné je jedinečnou a chutnou obměnou tradiční oblíbené polévky. Hlíva ústřičná, kulinářská lahůdka, je ceněna pro svou jemnou chuť a jedinečnou strukturu. Po uvaření získá bohatou krémovou chuť, díky níž je oblíbená mezi milovníky hub.

Čas přípravy

  • 1,5 hodiny

Ingredience na hlívovou polévku

  • 40 dkg hlívy ústřičné
  • 1 větší cibule
  • 1/4 celeru
  • 3 mrkve
  • 4 větší brambory
  • sladká i pálivá paprika
  • sušený libeček
  • 10 dkg másla
  • hladká mouka na zahuštění
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • masox

Postup na hlívovou polévku

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle.
  2. Přidáme k ní nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a celer.
  3. Spolu s pokrájenou hlívou vše osmahneme, zaprášíme paprikou a zalijeme vodou.
  4. Do polévky přidáme na drobno nakrájené brambory.
  5. Vše dochutíme solí, pepřem, novým kořením a masoxem.
  6. Z mouky si uděláme jíšku, kterou polévku zahustíme.
  7. Přidáme ještě libeček.
  8. Polévku podáváme s pečivem.

Zajímavosti o hlívové polévce

Hlíva ústřičná je druh jedlé houby, kterou si mnoho lidí oblíbilo pro její pikantní chuť a kulinářské výhody. Tuto velmi všestrannou houbu lze použít do různých pokrmů, včetně polévek, dušených pokrmů a smažených jídel. Níže se dozvíte zajímavé informace o polévce z hlívy ústřičné a důvody, proč by měla být součástí vašeho příštího jídla!

  • Věděli jste, že hlíva ústřičná je bohatá na antioxidanty a obsahuje polysacharidy, které mají protinádorové, protivirové, protizánětlivé a protiplísňové účinky? Studie prokázaly, že některé sloučeniny obsažené v hlívě ústřičné mají také inhibiční účinky na žaludek, což znamená, že snižují chuť k jídlu a mohly by být prospěšné v programu hubnutí.
  • Díky svým léčivým vlastnostem je hlíva ústřičná také vynikající surovinou pro kuchaře, kteří dbají na své zdraví. Tato houba také poskytuje jedinečnou chuť, která může ozvláštnit každý recept na polévku. Polévka z hlívy ústřičné, připravená z čerstvé nebo sušené hlívy ústřičné, může být lahodným doplňkem vašeho jídla.
  • Díky snadné přípravě a zdravotním přínosům je tato polévka skvělou volbou pro náročné večery. Polévka z hlívy ústřičné se velmi snadno připravuje, její příprava trvá jen asi 15-20 minut a můžete si ji vychutnat teplou i studenou. Díky tomu je ideální volbou pro každého, kdo hledá rychlé, chutné a výživné jídlo.

Bez ohledu na to, jaké jídlo se snažíte připravit, je zařazení polévky z hlívy ústřičné do receptu snadným a chutným způsobem, jak jídlu dodat více výživných látek. Díky mnoha kulinářským a zdravotním přínosům by tato chutná houba měla být součástí jídelníčku každého z nás.