Hovězí vývar – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

4 hod

INGREDIENCE:

  • 200 g předního hovězího masa
  • 100 g hovězích kostí
  • 60 g kořenové zeleniny
  • 30 g cibule
  • 20 g hovězích jater
  • celý pepř
  • 1,3 l vody
  • podle chuti trochu kapusty, česneku, pórku, zelené papriky, žampionů apod.

POSTUP:

Dobře omyté kosti nasekáme na menší kousky, vložíme do studené vody, přidáme maso v celku a pomalu uvedeme k varu.

Když vývar začne vařit, přidáme sůl, několik zrnek pepře a nového koření, snížíme teplotu, aby polévka jen mírně vařila a necháme vařit 2-3 hodiny. Při vaření se tvoří pěna, kterou neodstraňujeme.

Po hodině varu přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, pokud chceme můžeme přidat žampióny, kousek kapusty, stroužek česneku, růžičku květáku, cibuli a vývar necháme dovařit.

Jestliže játra a zeleninu před vložením do polévky osmahneme, polévka získá intenzivnější chuť a barvu (tuk na kterém jsme smažili však do polévky nepřidáváme).

Během vaření odstraňujeme tuk který jsme získali vařením, aby polévka neměla lojovitou chuť a bílý odstín.

Hotový vývar přecedíme přes husté síto nebo plátěný ubrousek.

Maso můžeme do polévky pokrájet nebo využít jako hlavní chod k omáčce.