Hovězí vývar – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
4 hod
INGREDIENCE:
- 200 g předního hovězího masa
- 100 g hovězích kostí
- 60 g kořenové zeleniny
- 30 g cibule
- 20 g hovězích jater
- celý pepř
- 1,3 l vody
- podle chuti trochu kapusty, česneku, pórku, zelené papriky, žampionů apod.
POSTUP:
Dobře omyté kosti nasekáme na menší kousky, vložíme do studené vody, přidáme maso v celku a pomalu uvedeme k varu.
Když vývar začne vařit, přidáme sůl, několik zrnek pepře a nového koření, snížíme teplotu, aby polévka jen mírně vařila a necháme vařit 2-3 hodiny. Při vaření se tvoří pěna, kterou neodstraňujeme.
Po hodině varu přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, pokud chceme můžeme přidat žampióny, kousek kapusty, stroužek česneku, růžičku květáku, cibuli a vývar necháme dovařit.
Jestliže játra a zeleninu před vložením do polévky osmahneme, polévka získá intenzivnější chuť a barvu (tuk na kterém jsme smažili však do polévky nepřidáváme).
Během vaření odstraňujeme tuk který jsme získali vařením, aby polévka neměla lojovitou chuť a bílý odstín.
Hotový vývar přecedíme přes husté síto nebo plátěný ubrousek.
Maso můžeme do polévky pokrájet nebo využít jako hlavní chod k omáčce.