Čokoládový dort – recepty

Čokoládový dort je významnou součástí mnoha slavností a oslav po celém světě. Tato sladká lahůdka láká svou bohatou čokoládovou chutí a dokonalou texturou. Jeho vůně a vzhled přitahují milovníky sladkostí všech věkových skupin. Čokoládový dort je synonymem pro potěšení a neodolatelnou slast.

Čokoládový dort patří mezi nejpopulárnější dezerty na světě a jeho popularita neustále roste. Již od starověku byla čokoláda považována za cennou surovinu, a tak není divu, že se stala nedílnou součástí mnoha sladkých pokrmů.

Čokoládový dort je naprostou lahůdkou pro všechny milovníky čokolády a sladkostí obecně. Jeho bohatá a intenzivní chuť spolu s lákavým vzhledem ho činí dokonalým dezertem pro všechny příležitosti.

TIP: Máte chuť na sladké, ale nezbývá vám čas na pečení? Vyzkoušejte nepečený dort.

Čokoládové dorty

Jednou z hlavních výhod čokoládového dortu je jeho všestrannost. Existuje nespočet variant a receptů, které umožňují přizpůsobit tento dezert různým chutím a preferencím.

Čokoládový dort může být připraven s mléčnou, hořkou nebo bílou čokoládovou polevou, a lze mu přidat různé přísady jako ořechy, ovoce, karamel nebo šlehačku. To znamená, že každý si může najít svou oblíbenou verzi, která ho potěší.

Další významnou vlastností čokoládového dortu je jeho schopnost vyvolat pocit štěstí a radosti. Čokoláda obsahuje látku nazývanou fenylethylamin, která podporuje uvolňování endorfinů, tzv. hormonů štěstí.

Když si pochutnáte na kousku čokoládového dortu, můžete zažít pocit blaženosti a potěšení. To činí čokoládový dort nejen sladkou dobrotou, ale také způsobem, jak si dopřát chvíli radosti a odreagovat se od každodenních starostí.

TIP: Vyznavači zdravého životního stylu mohou vyzkoušet zdravý krtkův dort nebo tvarohový Míša dort.

Cokoladovy dort
Čokoládový dort můžete ozdobit ovocem.

Čokoládový dort – recept

Při pečení čokoládového dortu je důležité používat kvalitní suroviny. Vybírejte kvalitní kakaový prášek a hořkosladkou čokoládu, abyste získali co nejbohatší chuť. Pro dokonalý výsledek je také důležité věnovat všemu správný čas a odměřovat ingredience. Na závěr můžete dort ozdobit čokoládovou polevou.

Ingredience na čokoládový dort

  • 100 g čokolády
  • 100 g másla
  • 160 g moučkového cukru
  • 7 vajec
  • 150 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva

Krém:

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g čokolády
  • meruňková marmeláda

Postup na čokoládový dort

  1. Čokoládu necháme změknout. Máslo vymícháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutky, měkkou čokoládu a všechno spolu vymícháme do pěny.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a spolu s moukou a práškem do pečiva přidáme k vymíchanému těstu. Dortovou formu vymastíme, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto.
  3. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Mezitím si připravíme krém. Na hrnce vložíme vejce s moučkovým cukrem, vložíme do vroucí vody a ušleháme na sníh, až hmota ztuhne.
  4. Důkladně vymícháme máslo s rozpuštěnou čokoládou a pomalu přimícháme k napůl vychladlým vejcím.
  5. Všechno spolu mícháme, až krém celkem vychladne. Upečený dort necháme vychladnout, potom ho rozřežeme, potřeme meruňkovou marmeládou a krémem.
  6. Povrch dortu potřeme krémem a ozdobíme strouhanou čokoládou.

Narozeninový čokoládový dort

Čokoládový dort má také své místo ve společenských událostech a oslavách. Je často spojován s narozeninami, svatbami, výročími a dalšími slavnostními příležitostmi. Jeho elegantní vzhled a lahodná chuť dokážou okouzlit hosty a udělat z každé události nezapomenutelný zážitek.

Čokoládový dort tak představuje nejen sladkou pochoutku, nýbrž i symbol radosti, oslav a společného sdílení šťastných okamžiků. Čokoládový dort je sladkou odměnou, která dokáže potěšit a rozveselit každého. Jeho bohatá chuť, lákavý vzhled a všestrannost dělají z tohoto dezertu skutečného šampiona mezi sladkými pochoutkami.

Navíc lze připravit snadno a v mžiku, proto se s oblibou považuje za rychlý dort k narozeninám. Bez ohledu na příležitost je čokoládový dort vždy vítaným hostem na stole, připraveným udělat z každé chvíle zážitek plný slasti a radosti.

Čokoládové dorty jsou oblíbené na každé oslavě. Ať už jej upečete, nebo koupíte, vždy bude mít úspěch.

Recept na jednoduchý čokoládový dort

Dekadentní, vláčný, sladký. Čokoládový dort musí být tím nejžádanějším receptem na světě.
Čím je výjimečný čokoládový dort? K přípravě tohoto dokonale čokoládového dortu potřebujete pouze jednu mísu a minimum ingrediencí.

Bohatý na čokoládovou chuť s jemně vláčnou drobenkou a nadýchaný s dokonalým množstvím sladkosti. Takhle vypadají čokoládové sny.

Ingredience na jednoduchý čokoládový dort

  • 220 g hladké mouky
  • 75 g neslazeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 410 g bílého krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 250 ml mléka
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 250 ml vroucí vody

Máslový krém

  • 120 g másla
  • 65 g neslazeného kakaového prášku
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu

Postup na jednoduchý čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na teplotu 180 °C.
  2. Máslem lehce vymažte dvě 22 cm kulaté dortové formy. Dno vyložte pergamenovým papírem.
  3. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  4. Vyšlehejte cukr, poté přidejte vejce, mléko, olej a vanilku. Dobře prošlehejte, dokud nevzniknou hrudky, asi 30 sekund.
  5. Do těsta nalijte vroucí vodu a dobře promíchejte. Dortové těsto má řídkou konzistenci.
  6. Těsto nalijte do dortových forem a pečte 30-35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Nechte 10 minut vychladnout, poté vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout, než se pustíte do krému.
  8. Příprava krému. Rozpusťte máslo, poté zašlehejte kakaový prášek. Střídavě přidávejte moučkový cukr a mléko a šlehejte do roztíratelné konzistence (v případě potřeby přidejte malé množství mléka navíc). Vmíchejte vanilku.
  9. Dort ozdobte krémem podle vaší fantazie.

Recept na extra čokoládový dort – pařížský dort

Těžko říct, jaký je ten „správný“ recept na pařížský dort, ani jak přesně by měl vypadat, protože i cukrárny se v tomhle docela liší. Tento korpus je klasický kakaový, ale přidáváme do něj mleté mandle, díky kterým je krásně měkký a nadýchaný.

Ingredience na extra čokoládový dort

  • 6 vajec, odděleně
  • 180 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 60 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
  • 40 g kakaa
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

Pařížský krém

  • 750 ml smetany ke šlehání 33%
  • 150 g nugátové čokolády Ritter Sport nebo Schogetten
  • 150 g hořké čokolády 55-60%

Čokoládová poleva

  • 200 g hořké čokolády 50-60%
  • 180-200 g smetany ke šlehání

Postup na pařížský dort

  1. Začněte přípravou krému den předem. Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte nugátovou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit.
  2. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte.
  3. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte přes noc do lednice.
  4. Na korpus si předehřejte troubu na 170 °C, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. 
  5. V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum.
  6. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 
  7. Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 °C, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.
  8. Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby „spadne“ vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.
  9. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.

Sestavení dortu

  1. Korpus dvakrát vodorovně prořízněte, vzniknou Vám tři pláty. Čokoládový krém vyšlehejte při nižších otáčkách na pevný krém. Doporučuji šlehat velmi opatrně, krém se lehce přešlehá.
  2. Používám na to ruční šlehač, nikoliv robot, abych tak měla krém více pod kontrolou.
  3. První plát korpusu položte na tác, pokapejte rumem (čokoládovým nebo vaječným likérem) a naneste asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte.
  4. Přiklopte třetím plátem a celý dort pomažte zbylou třetinou krému. Dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc. 
  5. Připravte si čokoládovou polevu. Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout.
  6. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně.
  7. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu.
Pokud se vám nechce sestavovat klasický kulatý dort, upečte korpus na plechu a rozkrájejte na řezy.

Čokoládový korpus – recept

Jedná se o bohatý a vláčný čokoládový dort z jedné mísy. Příprava těsta zabere jen několik minut. Potřete jej oblíbeným dortovým krémem.

Ingredience na čokoládový korpus

  • 2 hrnky bílého cukru
  • 1 a ¾ hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek vroucí vody

Postup na čokoládový korpus

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě kulaté formy.
  2. Ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Přidáme vejce, mléko, olej a vanilku, mícháme 2 minuty při střední rychlosti mixéru.
  4. Jako poslední vmíchejte vroucí vodu. Těsto bude řídké.
  5. Rovnoměrně nalijte do připravených forem.
  6. Pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě, dokud koláč nezkontrolujete párátkem. Ve formách nechte 10 minut chladnout, poté vyjměte na drátěnou mřížku a nechte koláč zcela vychladnout.

Čokoládový dort – zdobení – recept

Snadná čokoládová poleva je ta nejlepší poleva na dorty, zejména na narozeninové cupcakes. Je jednoduchá na přípravu a tak krémová.

Ingredience na zdobení na čokoládový dort

  • 230 g změklého másla
  • 45 g prosátého kakaového prášku
  • 600 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • 3 lžíce mléka

Postup na čokoládovou pařížskou polevu

  1. Ve velké míse vyšlehejte máslo a kakao dohladka. Vmíchejte vanilku a moučkový cukr.
  2. Pomalu přilévejte mléko, dokud poleva nedosáhne požadované konzistence.
  3. Strany oškrábejte a znovu šlehejte, dokud nebude lehká, nadýchaná a hladká, asi 1-2 minuty.
  4. Poleva stačí na 1 kulatý vrstvený dort nebo 24 košíčků.
Čokoládovou pařížskou polevu můžete využít i na ozdobení oblíbených cupcakes.

Čokoládový dort byl poprvé vytvořen v Anglii v 19. století. Seriózní pekaři začali obměňovat základní recepty na dorty s jemnou čokoládou, která představovala zvláštní pochoutku.

Tento nový dezert si rychle získal oblibu mezi bohatými lidmi a brzy se rozšířil po celém světě. Postupem času byly vyvinuty různé verze čokoládového dortu, které vyhovovaly různým chutím i extra čokoládový dort, který je plný čokolády.

Čokoládový dort je pochoutka, kterou ocení opravdu každý, a jeho pečení může být zábavné i obohacující. Nezapomeňte si vybrat ty nejlepší ingredience a věnovat v kuchyni dostatek času a odměnou vám bude lahodný čokoládový dort, který si mnozí oblíbili.