Petržel zahradní – Petroselinum crispum

petržel zahradní

Petržel pochází pravděpodobně z oblasti u východního Orientu. Její dobře známá vůně a chuť pochází z éterického oleje s komplexní, proměnnou skladbou. Čerstvé listy obsahují kromě toho rychle se rozkládající alkaloid, železo, vápník, fosfor a vysoké procento vitaminů A a C.

Využití čerstvé petržele je vhodnější, protože zahřátím se zničí nejlepší substance. Není jenom kořením do jídel, ale i vynikající léčivou bylinkou.

Tato bylina z čeledi mrkvovitých, která pochází ze Středomoří se pěstuje již po staletí a v mnoha zemích je velmi oblíbená. Používá se do salátů, omáček, polévek a jako příloha. Petržel je známá také pro své léčivé vlastnosti, mezi které patří močopudnost, karminativnost a tonizující účinky.

Druhy petržele

Známe především dvě odrůdy: petržel s kadeřavými listy (kadeřavá) a hladkolistou petržel. K dekoračním účelům se často používá petržel s kadeřavými listy, která však ve velké části světa není známá. Hladkolistá je mnohem rozšířenější a má také pikantnější chuť.

Obě můžete snadno pěstovat sami, nebo si zvolíte tu, která vaší chuti nejlépe vyhovuje. Semena těchto dvou odrůd snadno seženete.

Pevné místo mezi kuchyňskými bylinami má i další druh petržele – kořenová petržel s tlustým, masitým kořenem a s hladkými listy. Skoro každá u nás prodávaná „zelenina do polévek“ obsahuje vedle celeru, mrkve a pórku také bílý petrželový kořen.

Petržel je užitečná jako koření i jako léčivá rostlina a navíc vypadá hezky a dekorativně se svými silnými, svítivě zelenými listy. Použijte také někdy petrželové listy jako zeleň do malých kytic. Působivost je fantastická. Kytice, skládající se jen z různých druhů kuchyňských bylin, se stává v poslední době oblíbeným dárečkem.

Pěstování petržele

Petržel je dvouletá rostlina z čeledi mrkvovitých, stejně jako kopr, kmín a jiné bylinky, používané jako koření. V prvním roce vytváří růžice jednoduše vykrajovaných nebo kadeřavých listů. Jestliže v tuto dobu budete pilně listy řezat, pak budou až dlouho do podzimu dorůstat stále nové.

Druhé jaro, když kořeny přezimovaly v zemi, petržel opět obrazí. Nejlépe bude, když ihned vysejete nová semena, protože ta klíčí jen velmi pomalu. Tímto způsobem máte stále k dispozici dostatečný „dorost“ petržele. Odstraňujte vyrážející stonky dříve, než se na nich plně vyvinou květy, protože poté zastavuje rostlina produkci listů.

Roste-li petržel v zahradě nebo na balkoně, můžete ji v pozdním podzimu přikrýt fólií, aby jí mráz neublížil (není zvlášť citlivá na mráz). Později můžete postupně brát jednotlivé rostliny do domu a v květináči je můžete postavit na kuchyňské okno. Potřebu petržele tak můžete pokrýt skoro po celou zimu.

Petržel samozřejmě můžete také sušit. Přitom sice ztrácí něco ze své silné vůně, ale doma usušená petržel je mnohem lepší než kupovaná. Petržel si podržela svou oblibu přes velkou konkurenci jiného koření.

Zprvu se sbírala jen nať bylin divoce rostoucích v hornatých a skalnatých terénech. Kořen neměl význam, pěstovat se začala výlučně kvůli nati.

TIP: Více o tom, jak sušit bylinky v článku: Základy sušení léčivých rostlin.

pěstování pertžel
Petržel je bylina z čeledi mrkvovitých, která pochází ze Středomoří.

Pěstování petržele zahradní: Napadaní mšicemi

Petržel, rostoucí na záhonech, zřídkakdy napadají nemoci. Je to bujně rostoucí rostlina, která se dobře hodí do našeho klimatu.

Napadení mšicemi:

Napadení mšicemi se může vyskytnout, je-li zvláštní „rok na mšice“. Bojujte proti škůdcům jen vodní sprchou, protože se rostlina, která se používá v kuchyni, nesmí samozřejmě ošetřovat prostředky proti hmyzu. I když po vysetí petrželových semen je to otázka trpělivosti, než se ukáží první výhonky, nemyslete, že vaše práce byla zbytečná. Semena potřebují velmi dlouhou dobu, než vzklíčí.

Tipy pro nákup

Petržel je vhodné koupit, nemá-li se hned spotřebovat v kuchyni, jako rostlinu v květináči nebo jako semena.

  • Délka života:

Je to dvouletá rostlina.

  • Sezona:

Po celý rok.

  • Stupeň obtížnosti pěstování:

Může se pěstovat bezproblémově, ale trvá to dlouho, než vyroste. Nejkrásnější je v polostínu v kypré půdě.

bylina petržel hladkolistá
Petržel hladkolistá.

Velikost a vzrůst

Petržel je nízká bylinka, používaná jako koření. Není zpravidla vyšší než 25 cm, odrůdy s hladkými listy jsou trochu větší než odrůdy s listy kadeřavými.

Listy vyrůstají v růžičkách a mohou být střídavé, rozdělené na tři části a mají jasně zelenou barvu. Kudrnaté nebo ploché listy se nejčastěji používají při vaření. Květy jsou drobné, bílé a seskupené v deštnících.

Květ a vůně

V druhém roce tvoří petržel bílo-zelené květy, v deštníkovitém složeném okolíku. Slabě voní. Když začne kvést, zastavuje rostlina růst listů.

Tato bylina má malé bílé květy, které se obvykle nacházejí na konci jejích dlouhých tenkých stonků. Květy jsou jemné a mají jemnou, ale příjemnou vůni. Vůně je nejintenzivnější, když jsou květy čerstvě otevřené, a lze ji rozpoznat i z poměrně velké vzdálenosti. V letních dnech mohou květy petržele zahradní naplnit zahradu lehkou, sladkou vůní.

Vonné jsou také listy. Mají o něco silnější vůni než květy, ale stále je příjemná a není ohromující. Listy se skvěle hodí k dochucení salátů, polévek a dalších pokrmů.

Světlo a teplo

Petržel je snadno pěstovatelná bylina, která má ráda dobře propustnou půdu a plné slunce až polostín. Lze ji pěstovat v nádobách nebo vysazovat přímo na zahradě. Půdu udržujte vlhkou a každých několik týdnů ji přihnojujte vyváženým hnojivem.

Může se také pěstovat na světlém kuchyňském okně.

Zalévání a hnojení

V zahradě potřebuje sice petržel pravidelně vodu, ale jen jednou během léta hnojivo. Roste-li však v relativně malém množství zeminy, například v květináčích nebo v truhlících, je lepší ji každých čtrnáct dnů přihnojit.

Rostlina dává přednost plnému slunci a vlhké půdě. Není příliš tolerantní k suchu, proto je důležité udržovat půdu vlhkou. Petržel je pomalu rostoucí rostlina, proto je důležité dát jí dostatek času, aby dosáhla plné velikosti. Může trvat až dva roky, než rostlina dosáhne své dospělé výšky.

Zemina a přesazování

Petržel chce výživnou hlinitou půdu. Přesazovat se nemusí. Tato bylinka potřebuje dobře propustnou půdu bohatou na živiny s pH mezi 6,0 a 7,0. Před přesazením petržele je nejlepší přidat do půdy organické látky, jako je kompost nebo starý hnůj.

Prořezávání

Petrželová nať se řeže jen pro kuchyňské a léčivé účely. Pro dosažení nejlepších výsledků pravidelně sklízejte listy a odštipujte květní hlávky, abyste podpořili růst nových listů.

Množení

Množení se provádí pomocí semen, brzy z jara.

Petržel je dvouletá rostlina, což znamená, že její životní cyklus trvá dva roky. Ve druhém roce vytváří květy a semena. Semena mohou zůstat životaschopná až pět let. Petržel lze pěstovat ze semen, řízků nebo dělením.

Při pěstování ze semen je nejlepší vysévat je do místnosti 6-8 týdnů před posledními jarními mrazy. Po posledních mrazech lze sazenice přesadit ven.

Chcete-li rozmnožit petržel z řízků, vezměte 3-4 cm dlouhý řízek ze zdravé rostliny a odstraňte spodní listy. Řízek vložte do sklenice s vodou a počkejte, až se vytvoří kořeny. Jakmile jsou kořeny dlouhé asi jeden centimetr, můžete řízek přesadit do půdy.

Dalším způsobem množení petržele je dělení. Rostlinu petržele vykopejte, oddělte kořenový bal a divizny přesaďte na nové místo. Důkladně zalijte a počkejte, až se objeví nový růst.

množení petržele
Petržel je dvouletá rostlina, což znamená, že její životní cyklus trvá dva roky.

Prostředí

Petržel se nehodí jen do zahrádky s bylinkami, ale hezky vypadá i mezi růžemi a jinými kvetoucími rostlinami. Také jako obruba záhonů s květinami k řezu a v květinových truhlících vypadá hezky.

Historie

Již staří Řekové a Římané používali petržel pro její močopudné účinky a schopnost pomáhat při zažívacích a menstruačních potížích. Nechyběla ani ne středověkých klášterních zahradách s léčivými bylinkami. V lidovém léčitelství slouží jako prostředek pro vyvolání potratu a zvýšení mužské potence.

Používané části rostliny

Petržel je bylina s mnoha způsoby využití. Listy, stonky i kořeny petržele jsou jedlé a mají různé využití. Pro medicínské účely se používá kořen a nať.

Nejčastěji používanou částí jsou listy, které se používají čerstvé nebo sušené do různých pokrmů. Jsou oblíbenou přísadou do míchaných zeleninových salátů, polévek a nejrůznějších omáček. Listy lze použít také jako přílohu.

Stonky jsou jedlé a často se nasekávají nebo melou a používají místo listů. Používají se také k ochucení vývarů a polévek.

Kořeny jsou rovněž jedlé a mohou se jíst syrové nebo vařené. Často se používají jako dochucovadlo polévek a dušených pokrmů nebo se mohou vařit a podávat jako příloha.

petržel kadeřavá se zeleninou
Petržel je velmi univerzální bylina, kterou lze použít v mnoha různých receptech.

Tuto bylinku lze použít také k přípravě čaje. Tento čaj má lehkou bylinnou chuť, pít se dá jak horký, tak studený. Říká se, že má mnoho zdraví prospěšných účinků, včetně podpory trávení, zmírnění stresu a posílení imunity.

Vlastnosti

Nejúčinnějšími látkami jsou silice (hlavní složkou je apiol) a flavonoidy, které působí hlavně močopudně. Kromě toho povzbuzuje petržel chuť k jídlu a usnadňuje pocení.

Tato bylina obsahuje několik účinných látek včetně vitaminů A, C a K a minerálních látek, jako je železo, draslík a vápník.

Použití

Vědecky jsou prokázané pozitivní účinky čistících petrželových kůr při onemocněních močových cest a jako prevence proti ledvinovým kamenům.

Petržel se užívá i při zánětech kloubů, revmatismu a artritidách, protože pomáhá odstraňovaní zplodin látkové výměny z kloubů. Kořen petržele pomáhá i při nadýmání, zánětech močového měchýře či bolestivé menstruaci.

Závěr

Petržel je velmi univerzální bylina, kterou lze použít v mnoha různých receptech. Má jemnou, mírně peprnou chuť a příjemnou vůni. Lze ji použít k přípravě polévek, omáček, salátů i jako přílohu. Je také důležitou přísadou mnoha italských pokrmů stejně jako bazalka.

Tato bylina je skvělým doplňkem každé zahrady. Snadno se pěstuje a dokáže poskytnout skvělou, svěží chuť mnoha pokrmům. Je to také atraktivní rostlina se svými jasně zelenými listy a bílými květy. Při správné péči se této bylině může na vaší zahradě dařit po mnoho let.