Majoránka zahradní – Origanum majorana

majoranka-zahradni

Majoránku většina z používá sušenou. Ale pomocí čerstvého, vlastníma rukama vypěstovaného koření je experimentování v kuchyni dvojnásobně zajímavé.

Majoránka chutná nejvýrazněji čerstvá. A nejlépe v hrachové polévce. Ale i v mnoha dalších pokrmům dodává rafinovanou chuť Například nejrůznějším zeleninovým polévkám, omáčkám, osvěžujícím salátům, gulášům a tradičně bramborákům.

Čerstvou majoránku přidávejte do pokrmu až těsně před dohotovením. Naopak sušenou vařte současně s jídlem, přidávejte do sekaného masa, k bramborům, dušené zelenině, vepřové pečeni a jehněčímu.

Sušenou majoránku není problém koupit, čerstvou zatím na trhu nedostanete. Protože právě čerstvě utržené lístky dodají pokrmu to pravé aroma, zkuste vysít semeno do malých truhlíků. Dost možná, že z jara koupíte i sazenice.

Bylinky, kterými ochucujete jídla, jsou tím chutnější, čím jsou čerstvější. Je sympatické, že čím častěji řežete čerstvé vrcholové výhonky pro kuchyňskou potřebu, tím rychleji dorůstají. Nemějte tedy obavy, růst bylinek častým seřezáváním neohrozíte.

Pokud majoránku nebudete pěstovat po celý rok, usušte letní přebytky. Usušená majoránka je lepší než vůbec žádná. Snítky odstříhněte brzy ráno nebo pozdě večer ještě předtím, než se otevřou první poupátka, protože pak si majoránka uchová nejintenzivnější aroma. Nikdy majoránku nesklízejte v poledním žáru. Když zbytek bylinky ponecháváte vyšší než 6 až 7 cm, dočkáte se ještě druhé sklizně.

Jednotlivé snítky svažte do kytiček a zavěste na vzdušném chladnějším místě hlavou dolů. Jakmile lístečky dobře proschnou, odrolte je z větviček a uschovejte ve sklenicích s pokud možno vzduchotěsným uzávěrem. Majoránku skladujte v suchu, chladnu a temnu.

Nejenom v kuchyni oceníte majoránku. Rovněž v přírodním léčitelství má už dlouho své výsadní postavení. Předepisuje se jako prostředek posilující nervovou soustavu, odstraňuje bušení srdce, ale také nespavost. Když máte angínu, bronchitidu, astma nebo zkažený žaludek – Majoránka to dá do pořádku. A jste-li nachlazeni, udělá horký čaj s majoránkou a medem učiněný zázrak.

Majoránka se u nás vysévá každým rokem z jara. Bylinky v malých květináčích dejte na čerstvý vzduch. Vyžadují pravidelnou péči. V obchodech si můžete vybrat ze dvou odrůd: Německá květová majoránka roste rychleji, Francouzská listová má více lístečků.

Pěstování majoránky zahradní

Mšice a molice většinou stačí spláchnout prudším proudem vody. Silně napadené bylinky, kterým se včas nedostane péče, raději zlikvidujte, v kuchyni by se už stejně použít nedaly.

V případě bylinek lze na mšice úspěšně nasadit slunéčka sedmitečná. Silně napadené bylinky jen tak neopustí, naopak, začnou se množit.

Tipy pro nákup

Délka života:

Majoránka je víceletá bylinka, u nás pěstována jako letnička.

Sezona:

Celé léto až do prvních mrazíků.

Stupeň obtížnosti pěstování

Majoránka se pěstuje snadno. Vyžaduje pravidelnou zálivku. Sazenice se prodávají i na trhu.

Historie

Majoránka zahradní pochází z oblasti Středozemního moře, kde podnes najdete vytrvalé porosty majoránky volně v přírodě. V 16. století se rozšířila také ve střední Evropě jako léčivá bylinky nebo koření.

Používané části rostliny

Z majoránky sbíráme celou nať před vykvetením.

Vlastnosti

Majoránka obsahuje třísloviny, hořčiny a silici..

Použití

Majoránka je mírné sedativum a diuretikum, používá se při nervové slabosti, nachlazení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Majoránka silně podporuje trávení. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívaní, podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí majoránku používáme na špatně se hojící rány.

Velikost a vzrůst

Majoránka nebývá vyšší než 30 cm. Šedozelené oválné listy pokrývá velké množství žláznatých chloupků. Bylinka sama od sebe silně větví.

Květ a vůně

U majoránky jsou bílé, zřídkakdy růžové nebo fialové nevýrazné květy, vytvářejí se od července do října. Jsou uspořádány v kulatých kláscích a vyrůstají z paždí listů. Celá bylinka vydává nezaměnitelnou vůni. Vůně je ještě intenzivnější, když rozemnete list mezi prsty.

Světlo a teplo

Majoránce se nejlépe daří na slunných, teplých, před větry chráněných místech. Mráz vůbec nesnáší. Ve své domovině, kterou jsou oblasti Středozemního moře, bez problémů přezimuje, ale u nás se pěstuje jen v sezoně, to znamená, že semeno vyséváte každoročně..

Zalévání a hnojení

V květináči musíte majoránku pravidelně zalévat. Hnojí se jen velmi málo.

Zemina a přesazování

Nekoupíte-li si majoránku jako sazenici, vysejte v březnu semena do zcela běžné zeminy. Semenáčky pak přesaďte ve sponu 10 až 15 cm.

Prořezávání

Pro kuchyňskou potřebu odřezávejte postupně vršky jednotlivých větévek ještě předtím, než začnou kvést.

Množení

V březnu výsevem do truhlíků nebo od května přímím výsevem na záhon.

Prostředí

Majoránka samozřejmě patří do zahrádky s bylinkami. Kupodivu dobře vypadá i na květinovém záhonu.. Husté šedozelené listy příjemně kontrastují s barevnými květy. Úspěšně můžete majoránku pěstovat i na parapetu nebo na balkoně.