Svíčková na smetaně – nejlepší recept

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších tradičních českých jídel. Toto lahodné jídlo má bohatou historii a stalo se oblíbenou specialitou nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Svíčková na smetaně vznikla v 19. století a původně se podávala jako pokrm pro bohaté šlechtické rodiny. Svíčková byla připravována z kvalitního hovězího masa, které se nechalo marinovat v octu a kořeních, jako jsou bobkový list, celý pepř a cibule. Poté se maso dusilo v marinádě a bylo podáváno s omáčkou smíchanou ze smetany, šťávy z kyselého jablka, hovězího vývaru a mrkve.

Původně se svíčková podávala s bronzovými výbušnými svíčkami, které byly přidány ke svíčkovému vývaru pro lepší chuť. Tento způsob přípravy však postupně ustoupil a svíčková byla podávána bez svíček. Název svíčkové na smetaně pak přetrval, i když svíčky již nebyly součástí přípravy.

V průběhu 20. století se svíčková stala oblíbeným rodinným jídlem a objevila se v mnoha restauracích po celém Česku. Recept na svíčkovou se postupně vyvíjel a dnes už je mnoho variant tohoto jídla. Tradiční recept na svíčkovou na smetaně se však stále dodržuje a jeho chuť je pro mnohé nezaměnitelná.

Příprava svíčkové na smetaně není složitá, ale trvá poměrně dlouho. Hovězí maso se nejprve marinuje a pak se dusí v marinádě. Zatímco se maso vaří, připravuje se omáčka ze smetany, zbylého marinádu a dalších ingrediencí, jako jsou koření, ořechové máslo a brusinky. Po uvaření se maso nakrájí na plátky a podá se s omáčkou a brusinkovým kompotem, tedy nakrájenými brusinkami uvařenými s cukrem.

V Česku se svíčková na smetaně podává nejčastěji s houskovým knedlíkem, ale můžete ji ochutnat i s bramborovými knedlíky nebo třeba s těstovinami. Kromě toho se v poslední době stává oblíbeným doplňkem i šťouchané brambory.

Svíčková na smetaně se stala symbolem české kuchyně a její obliba překonává hranice České republiky. Turisté, kteří navštíví naši zemi, ji ochutnají a často se vracejí právě pro ni. V posledních letech se také mezi odpůrci masové stravy velmi oblíbila tzv. vegetariánská svíčková, která se připravuje z různých druhů hub. Můžete také vyzkoušet veganskou svíčkovou.

Svíčková na smetaně je takovým symbolem dobrého jídla a pohody u stolu. Je proslulá svou bohatou a lahodnou chutí a je to jedno z těch jídel, které si můžeme dopřát kdykoliv a na libovolnou příležitost. Ať už vás láká tradiční recept nebo nové experimenty s výběrem příloh, svíčková na smetaně vás jistě dostane svou vynikající chuťovou kombinací.

Připravte si doma také srnčí svíčkovou!

Jste milovníci omáček? Pak vyzkoušejte i další recepty:

Svíčková na smetaně – recept

Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které také najdete v menu mnoha českých restaurací. Je to kombinace několika složek, která vytváří dokonalou symbiózu chutí. Jedná se o dušené maso v bohaté smetanové omáčce, které se podává s houskovým knedlíkem a šťouchanými bramborami.

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience na svíčkovou na smetaně

  • 750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní)
  • 150 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 75 g petržele
  • 1 větší cibule
  • 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
  • 150 g másla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 5 zrnek celého pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • 3 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • citrónová šťáva
  • cukr
  • 100 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml šlehačky
  • příp. mléko na zředění
  • citron nakrájený na plátky
  • brusinkový kompot

Postup na svíčkovou na smetaně

  1. Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou.
  2. Dále jej osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem.
  3. Necháme jeden den v lednici odležet.
  4. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka.
  5. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.
  6. Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. 
  7. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme.
  8. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme.
  9. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem.  
  10. Nakonec ji přecedíme.
  11. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme.
  12. Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme.
  13. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.

TIP

Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu – polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.

Zajímavosti o svíčkové na smetaně

Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Tato lahodná specialita se skládá z masového kusu hovězího, které se vaří v omáčce ze smetany, zeleniny a koření. Podává se s houskovým knedlíkem a se zakysanou smetanou.

  • Původ této pochoutky sahá až do poloviny 19. století, kdy se objevila jako specialita na stolních svatbách. Teprve později se stala oblíbeným jídlem v českých restauracích a domácnostech. Díky své jemné a bohaté chuti si získala srdce mnoha gurmánů a stala se natolik populární, že si získala své místo i v restauracích po celém světě.
  • Hlavní složkou této pochoutky je maso hovězí svíčkové, které má jemnou, ale bohatou chuť. Je to krajní sval ze zadní části hovězího krunýře, který se vyznačuje nízkým obsahem tuku a vysokou kvalitou masa. Díky své šťavnatosti a jemnosti je svíčková ideální pro vaření v omáčce. Kromě svíčkového se však můžou použít i jiné druhy masa, jako například maso z hovězího hřbetu.
  • Omáčka ze smetany je neodmyslitelnou součástí svíčkové na smetaně. Připravuje se z hustého bujónu, ve kterém se vaří maso a zelenina, a dále se zahušťuje smetanou. Její výrazná chuť pochází ze směsi koření, které se přidávají během vaření. Mezi nejčastěji používaná koření patří bobkový list, nové koření, hřebíček a celý pepř.
  • K svíčkové na smetaně se tradičně podávají houskové knedlíky. Ty jsou vyrobeny z vajec, mléka, mouky a sušeného strouhanky. Vaří se ve vodě a poté se podávají nakrájené na plátky společně s masem a omáčkou. Houskové knedlíky se dají připravit i několika různými způsoby, jako například z bramborového těsta nebo s přídavkem špenátu.
  • Pro milovníky syrové zeleniny se ke svíčkové na smetaně často podává pikantní brusinková omáčka. Ta výborně doplňuje chutě a přidává lahodnou osvěžující kyselost. Pokud však preferujete sladké přílohy, můžete se přiklonit k omáčce zatěžkané rozinkami.
  • Svíčková na smetaně je také oblíbeným pokrmem pro speciální příležitosti, jako jsou jídla sváteční nebo oslavy. Není divu, že se tento pokrm stal jednou z hlavních specialit české kuchyně, která může být s hrdostí prezentována před návštěvou ze zahraničí.

V posledních letech se svíčková na smetaně dočkala různých moderních variací, jako například svíčková burger nebo svíčková v zapečeném těstí. Přesto však zůstává tradiční receptura oblíbená napříč generacemi. Ať už se podává s houskovými knedlíky nebo s bramborovým salátem, svíčková na smetaně si zaslouží své místo mezi klasickými českými pokrmy.