Játra na cibulce – nejlepší recept

Játra na cibulce je pokrm z jater hustě orestovaných spolu s cibulí. Existuje již po staletí a je oblíbený mezi mnoha kulturami. Co je základem pokrmu? Játra jakékoli drůbeže, smažená s cibulí.

Kombinace jater a cibule poskytuje úžasnou chuť, která je slaná i sladká zároveň. Tento recept lze vařit na sporáku nebo v troubě pro snadné rodinné jídlo. Při vaření vytváří kombinace jater a cibule efekt smažení na pánvi, což mu dodává tu uspokojivou křupavost.

Klíčem k výrobě jater na cibulce je restovat játra, dokud nebudou zlatohnědá (játra by se měla nakrájet na plátky, ne na kostky, aby se všechna jejich vůně dobře prohřála). To dodá játrům lehce křupavou texturu a zároveň umožní, aby chuť cibule pronikla a zdůraznila játra. Chuť hotového pokrmu navíc umocní i dochucení solí a pepřem. Můžete do jater přidat další koření a bylinky, díky nimž bude pokrm obzvláště voňavý.

Navíc přidání cibule do jater poskytuje zdravou dávku chuti, ale také důležité živiny. Cibule obsahuje vitamín C, vápník, hořčík a vitamín B-6. Tyto vitamíny a minerály pomáhají snižovat záněty v těle a zlepšují imunitní systém. Cibule by se neměla smažit příliš dlouho, aby neztmavla.

Jakmile jsou játra na cibulce uvařené k dokonalosti, lze je podávat jako hlavní jídlo nebo vedle jiných jídel, jako je rýže nebo bramborová kaše. Játra na cibulce jsou zdravé a vydatné jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Toto jídlo je ideální pro ty, kteří rádi jedí, ale s mírou. Osloví jak dospělé, tak děti. Játra jsou bohatá na vitamíny a další užitečné látky: bílkoviny, fosfor, antioxidanty a minerály jako vápník, železo, zinek.

Celkově jsou játra na cibulce klasickým pokrmem, který je jednoduchý na přípravu z pár ingrediencí. Je to výživné, chutné a uspokojující jídlo, které lze jíst samotné nebo jako přílohu. Takže určitě vyzkoušejte toto jednoduché a chutné jídlo.

Pokud by jste chtěli vyzkoušet játra i na jiný způsob, podívejte se i na další recepty:

Játra na cibulce – recept

Játra na cibulce jsou skvělým řešením pro večeři s přáteli nebo rodinou. Jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience na játra na cibulce

  • 600 g očištěných jater
  • 60 g sádla
  • 100 g oloupané cibule
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 dcl vývaru

Postup na játra na cibulce

  1. Očištěná, omytá a osušená játra nakrájíme na silnější plátky.
  2. Osolíme je, okořeníme a po obou stranách poprášíme moukou.
  3. Na rozehřátém sádle je opečeme po obou stranách dozlatova.
  4. Opečená játra vyjmeme.
  5. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a zalijeme vývarem.
  6. Přidáme zpět játra a vše krátce podusíme.
  7. Při podávání játra poléváme šťávou s opečenou cibulí.
  8. Jako přílohu servírujeme dušenou rýži, opečené či uvařené brambory nebo různé druhy zeleninových salátů.

Zajímavosti o játrech na cibulce

Játra na cibulce jsou klasickým pokrmem, na kterým si pochutnává mnoho kultur po celém světě. Je to jedno z nejstarších a nejoblíbenějších jídel v tradiční kuchyni a po generace si na něm pochutnávají mladí i staří. Věděli jste ale, že játra a cibule mají také některá zajímavá fakta?

  • Za prvé, slovo „játra“ je odvozeno z latinského slova „liveriosus“, což znamená „plný života“. Jako takové je příhodné, že játra a cibule jsou velmi výživným a zdravým pokrmem. Játra jsou skvělým zdrojem vitamínu A, bílkovin, železa a dalších důležitých minerálů a živin. Cibule je navíc skvělým zdrojem vitamínu C a je přirozeným antioxidantem.
  • Další zajímavostí je, že tento pokrm byl tradičně podáván příslušníkům nižších vrstev společnosti. Ve středověké Evropě byl považován za levný pokrm a byl oblíbený zejména mezi chudými lidmi. Bylo to proto, že játra byla levná a hojná a cibule bylo velmi snadné pěstovat nebo najít ve volné přírodě.
  • Navíc se toto jídlo často vyskytuje v mnoha kulturních kuchyních. V Itálii jsou játra a cibule známá jako fegatini alla uovo neboli kuřecí játra s vejci. V Řecku se mu říká Kreatos Avgolemono neboli volská játra s vejci. Toto modrožluté jídlo se v Maďarsku často jí jako hlavní chod. V Německu se nazývá Leber mit Zwiebeln, což v překladu znamená játra s cibulí.

Celkově jsou játra na cibulce klasickým a oblíbeným jídlem. Je oblíbený nejen pro svou chuť, ale je také velmi výživný a zdravý. Jak vidíte, za tímto pokrmem se skrývá několik zajímavých faktů. Takže až budete příště dělat játra na cibulce, nezapomeňte na tato fakta!