Sushi – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2 hod
INGREDIENCE:
- 1 lžíce rýžového octa
- 300 g lososa
- 250 g sushi rýže
- lžička soli
- 2 lžičky wasabi
- 1 avokádo
- lžička cukru
- sojová omáčka
- sůl
- balíček řas nori
- nakládaný zázvor podle potřeby
POSTUP
Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá, někdy to trvá déle, tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet. Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit, poté 20 minut dojít v teple, celou dobu neodklápíme pokličku.
Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli, směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.
Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachystáme wasabi (zelený křen), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) lososa a zralé avokádo. Nachystáme si sushi řasy (nori). Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.
Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní okraj ke spodnímu okraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy kromě horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme lososa a avokádo, prstem nabereme trošičku wasabi a poťukáme podél ryby po rýži.
Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec, pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.
Sushi namáčíme do sojové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.