Čočka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod
INGREDIENCE:
- 300 g čočky
- 80 g sádla
- 50 g oloupané cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
Přebranou a důkladně propláchnutou čočku zalijeme studenou vodou, necháme asi 2 hodiny stát a uvaříme téměř doměkka. Během vaření podle potřeby doléváme horkou vodu.
Nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli opražíme na sádle dozlatova, zaprášíme trochou mouky, krátce osmahneme, zamícháme do čočky a za občasného míchání dovaříme doměkka.
Uvařenou čočku podle chuti osolíme a okyselíme octem.
Podáváme jako přílohu k uzenému masu nebo uzeninám. Případně s vejcem na tvrdo a chlebem.
Pokud bychom chtěli chuť čočky zjemnit, můžeme zpěněnou cibulku s moukou rozředit studeným mlékem, které po důkladném rozmíchání přidáme do čočky a v závěru před dovařením ještě zjemníme čočku smetanou.