Španělský ptáček – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2 hod 30 minut

INGREDIENCE:

  • 400 g telecí kýty bez kostí
  • 60 g tuku
  • 100 g cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého másla
  • 20 g sardelové pasty
  • vývar
  • sůl

Nádivka:

  • 200 g vepřové a telecí plece
  • 1 vejce
  • 20 g rýže
  • mletý pepř
  • mletý muškátový květ
  • sůl

POSTUP

Kýtu očistíme, omyjeme a osušíme, poté ji nakrájíme na řízky, které naklepeme, okrájené blány nařízneme, osolíme, potřeme sardelovým máslem (máslo smícháme se sardelovou pastou). Do středu každého řízku položíme trochu připravené nádivky.

Řízky stočíme, upevníme párátkem nebo kovovou jehlou a ze všech stran opečeme na rozehřátém tuku dozlatova.

Na tuku po opečení zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme vlažným vývarem, vložíme opečené ptáčky a za občasného polévání vlastní šťávou udusíme pod pokličkou v horké troubě do měkka.

Během dušení podle potřeby doléváme vodu nebo vývar. Měkké ptáčky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme 10 – 15 minut.

Šťávu přecedíme přes husté síto na měkké ptáčky a krátce povaříme.