Semínkový Chléb Dlouhého Života

Příprava živého chleba je jednou z mých nejoblíbenějších činností v kuchyni. Existuje jenom málo vitariánských receptů, kterých příprava by i bez pečení ztělesňovala takové teplo domova než teplý krajíc živého chleba.
V tomto případě totiž živý neznamená studený nebo nekřupavý. Hmotu na chleba večer připravíte, necháte sušit přes noc a ráno na vás čeká teplý, křupavý a voňavý chleba. Většina vita chlebů si také zachovává všechno, co na bežném chlebu milujete, přičemž neobsahuje žádnou z obvyklých potravin jako je mouka, droždí nebo cukr, a díky procesu sušení si zachovává i úžasnou nutriční hodnotu všech surovin.
V pozadí tohoto receptu stála myšlenka zkombinovat to nejlepší, co živá kuchyň nabízí: životodární sílu semínek, klíčků, sušených plodů a několik výjimečných superpotravin jako lucuma, kokosový olej nebo kustovnice známé jako potraviny dlouhověkosti.
Současně jako jeden z mála živých chlebů nemá ořechový základ, to znamená je velice lehký a strávitelný, a na jeho přípravu nepotřebujete žádné kuchyňské spotřebiče kromě sušičky potravin nebo trouby nastavené na nejnižší teplotu.
Tento chléb má díky využití chia semínek a psyllium vlákniny texturu připomínající pravý chléb a díky kokosovému oleju, vanilky a sušenému ovoci také nezaměnitelnou arómu. Nasledující vita chléb, tak jako všechny ostatní vitariánské výrobky, je bezlepkový, bezlaktozový a veganský, tzn. neobsahuje mouku, máslo, mléčné výrobky, cukr ani kvasnice, a tvoří ho jenom živé, celostné a nezprocesované suroviny.
Léčivé účinky Semínkového Chleba
Výjimečný nutriční potenciál díky obsahu hned několika jedinečných superpotravin: chia semínek, kokosového oleje, lucumy a kustovnice. Kokosový olej, lucuma i kustovnice jsou známé svými regeneračními, protizánětlivými a hojivými účinky a účinky v boji proti předčasnému stárnutí.
Vysoký obsah živých enzymů díky několika druhům semínek a klíčků. Enzýmy slouží jako katalyzátory, které řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka, a jsou tak pilířem veškerého života.
Když člověk přijímá enzymaticky prázdnou stravu, trávicí enzýmy se musí tvořit v játrech a slinivce břišní. Když naopak konzumujeme stravu bohatou na živé enzýmy, umožňujeme tělu si odpočinout a energie, která by normálně byla vložena do trávení, je ušetřena a může být využita k posílení imunitního systému, detoxikaci a vyloučení škodlivých látek z těla, a regeneraci celého organismu.
Chia semínka a kustovnice mají nejvyšší obsahů vápniku ze všech rostlinných zdrojů a semínkový chléb je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Je proto ideální snídaní pro děti, těhotné ženy, vegetariány, vegany a vitariány.
Lněné a Chia semínka jsou jedným z nejbohatších rostlinných zdrojů esenciálních Omega 3 mastných kyselin. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin mají i kustovnice a slunečnicové semínka. Lněné semínka obsahují i významnou esenciální Omega 6 mastnou kyselinu – kyselinu linoleovou, která je důležitá pro tvorbu hormonálních prostagladinů so silně protizánětlivým účinkem.
Semínkový chléb je proto skutečným protizánětlivým lékem s množstvím blahodárních účinků pro naše srdce, oběhový systém, klouby, nervový systém a všechny mozkové funkce.
Chia semínka jsou známé pro svůj vysoký obsah rozpustné vlákniny, která zdravě nasytí a ve formě gelu získává i čistící účinky na naše střeva. Kokosový olej zrychluje energetický metabolismus všech buněk. Obě potraviny se spolu s přidanou vlákninou Psyllium významně uplatňují při hubnutí.
Semínkový chléb je skutečnou antioxidační bombou a posilovačem imunity. Kustovnice i lucuma jsou známé pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, který aktivizuje buněčnou imunitu vůči rakovinotvorným buňkám, posiluje slinizniční imunitu dýchacích cest a zvyšuje rezistenci poškození DNA v důsledku oxidačního stresu.
V těle je konvertovaný na vitamín A, který je důležitý také pro zrak a zdraví kůže. Kokosový olej je zdrojem jedinečné kyseliny laurové, která posiluje přirozenou imunitu vůči bakteriím, virům parazitům a plesním.
Vedle prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin obsahují lněná semínka také vysokou koncentraci fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které podporují vylučování škodlivého estrogenu z těla, a proto mají významný preventativní účinek pro rakovinu prsu, a také symptomy menopauzy.
V případě, že při přípravě vynecháme rozinky a přírodní sirup nahradíme bezcukerným rostlinným sladidlem stéviou, semínkový chléb je velice vhodnou snídaní i pro diabetiky: pohanka i Chia semínka mají extrémně nízký glykemický index a po namočení zpomalí proměnu karbohydrátů na cukr, čímž významně pomáhají stabilizovat hladinu glukózy v krvi.
Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení a následně i náhlému snížení krevního cukru, který má za následek vyvolání pocitu hladu.
Na přípravu chleba potřebujeme
- 100g naklíčené pohanky*
- 100g ovesných nebo pohankových vloček
- 150g slunečnicových semínek
- 50g dýňových semínek
- 50g sušené kustovnice
- 50g sušených rozinek
- 50g sušených brusinek
- 100g lněných semínek
- 3 lžíce chia semínek
- 3 lžíce psyllium vlákniny*
- 2 lžíce prášku lucuma*
- 2 lžíce agávového nebo kokosového sirupu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pravého vanilkového extraktu
- 100ml filtrované vody
*Naklíčená pohanka: Pohanku namočte do vlažné vody na 15 minut, propláchněte, zakryjte čistou utěrkou a nechte klíčit podle teploty vašeho pokoje 2-3 dny. Dvakrát za den propláchněte pohanku pod tekoucí vodou. Pohanka zvětší svůj objem 2-3 krát, změkne a je vhodná na přímou konzumaci.
*Lucuma je exotické ovoce pocházející z oblastí Peru, kde v minulosti bylo známo jako „zlato Inků“. Plody Lucumy mají vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu B3, vlákniny, vitamínů a minerálů, především draslíku, železa, vápníku, hořčíku a fosforu. Vědecký výzkum poukázal na její významné regenerační, protizánětlivé a hojivé účinky a také jako jednu z hlavních potravin proti předčasnému stárnutí. Ve své sušené podobě slouží prášek z Lucumy jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s vysokým obsahem vlákniny.
Příprava chleba
Čas přípravy: klíčení pohanky 2-3 dny, namočení slunečnicových a dýňových semínek 8 hodin, namočení ovesných vloček, chia a lněných semínek 15 minut, příprava těsta 10 minut, sušení chleba cca 10 hodin
Kuchyňské vybavení: mísa na přípravu těsta, sušička potravin nebo trouba
Slunečnicové a dýňové semínka necháme máčet ve vodě 8 hodin. Chia a lněné semínka namočíme do vody na 15 minut tak, aby vytvořili gelovou hmotu. Ovesné vločky také namočíme na 10-15 minut. Ve velké míse smícháme naklíčenou pohanku, slunečnicové a dýňové semínka, gel z chia a lněných semínek, a omyté rozinky, brusinky a kustovnici.
Přidáme psyllium, lucumu, sirup, kokosový olej, vanilku, sůl a dobře zamícháme. Vodu přizpůsobíme podle potřeby, aby těsto nebylo příliš tekuté a drželo pohromadě. Z těsta zformujeme bochník, naznačíme nožem krajíce chleba a dáme sušit na 145 stupňů Fahrenheit (62 stupňů Celzia) po dobu 1 hodiny.
Některé potraviny a živé výrobky obsahují velké množství vody a svou vnitřní teplotu během sušení zvyšují jenom pomalu. Tato vyšší počáteční teplota během první hodiny sušení proto nepoškodí enzymy (vyšší telota je využita na odpaření vody) a umožní vytvořit na chlebu křupavou kůrku. Po hodině sušení nakrájíme chleba na jednotlivé krajíce a z tácu sušičky odstraníme nepřilnavou vložku.
Snížíme teplotu na 105 Fahrenheit (40.5 stupňů Celzia) a sušíme dalších 8-10 hodin do požadované konzistence. Chléb by neměl být úplně suchý; měl by být stále šťavnatý. Po dosušení je ideální chléb konzumovat ihned nebo ho můžeme individuálně zabalit a ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce 3-5 dnů a v mrazničce do 2 měsíců.
Tipy:
- Semínkový chléb chutná kdykoliv během dne: vynikající je na snídani i dopolední svačinu, na cesty i výlety, kdy dodá velké množství dlouhotrvající energie, je lehko stravitelný a díky vysokému obsahu vlákniny a rostlinných bílkovin zasytí na několik hodin. Chutná výborně sám osobě, ale je možné ho potřít mandlovým máslem, živou nutellou nebo ovocnou chia marmeládou.
- V případě, že nevlastníte dehydrátor a nechcete chléb sušit v troubě, je možné chléb upéct klasicky 200 stupňů, doba pečení 45 minut. V tomto případě však musíte počítat, že většina surovin ztratí svou plnou výživovou hodnotu.
- S dobou sušení můžete experimentovat a připravit tak chléb o konzistenci, kterou máte rádi (kratší doba nechá chléb štavňatý, delší dobou docílíte křupavější chléb), přičemž platí, že čím delší doba sušení, tým delší trvanlivost.
- Jestli chcete chléb 100% bezlepkový, ovesné vločky nahraďte pohankovými.
- Jestli chcete chléb bez jakéhokoliv cukru, můžete použít místo přírodních sladidel necukerné rostlinné sladidlo Stéviu, která nemá žádné kalórie nebo vynechat jakékoliv sladidlo a připravit méně sladký chléb.
- Díky kombinaci Psyllium vlákniny a Chia semínek získá váš chléb pravou chlebovou texturu; v případě že vlákninu nemáte, můžete ji nahradit lněnou moukou, pomletými kešu ořechy nebo větším množstvím Chia semínek.