Ořechový celozrnný chléb – nejlepší recept

Ořechový celozrnný chléb, dva bochníky za zhruba třicet korun. No neberte to…

Ingredience:

tři hrnky žitné celozrnné mouky tři hrnky pšeničné hladké mouky čtyři lžičky soli čtyři lžičky chlebového koření (stačí jen drcený kmín) kostka droždí lžička cukru dvě hrsti vlašských oříšků

půllitrový hrnek vlažné vody.

Postup:

Do hrnku přilijeme asi decilitr vody, do ní pak rozmícháme droždí a lžičku cukru. Poté necháme několik minut odstát.

Do mísy vsypeme oba druhy mouky, přidáme sůl a koření (event. kmín). Kvásek z droždí a cukru pak k této směsi přimícháme a zalijeme vše vodou. Těsto poté vypracujeme ručně, bochník pak necháme kynout – v míse pod utěrkou – zhruba tři čtvrtě hodiny.

Vykynuté těsto rozděláme na placku a nasypeme na něj nalámané kousky ořechů. Rozdělíme těsto vejpůl a obě poloviny pak necháme opět zhruba tři čtvrtě hodiny kynout.

Bochníky vložíme na plech a rozehřejeme troubu na 220 stupňů Celsia. Zhruba pět minut pak bochníky pečeme, poté je přetřeme vodou a dopékáme zhruba hodinu na 175 stupňů Celsia.