Segedínský guláš – nejlepší recept

Segedínský guláš je kultovní a oblíbené maďarské jídlo pocházející z města Szeged. Tento vydatný a pikantní guláš se připravuje z vepřového masa, kysaného zelí, slaniny a směsi koření a často se doplňuje trochou creme fraiche. Vepřové maso se pomalu vaří s kysaným zelím a slaninou, dokud není měkké, a každé sousto je tak plné chuti. Hlavním kořením používaným v segedínském guláši je paprika, která dodává guláši jedinečnou a nezapomenutelnou kouřovou chuť.

Vepřové maso používané v segedínském guláši by mělo být co nejkvalitnější, nejlépe šťavnatější, jako jsou vepřové nožičky, kotlety nebo vepřová plec. Maso se nakrájí na silné kostky a pomalu se vaří v kysaném zelí, slanině a paprice, dokud není dokonale měkké. Po uvaření vepřového masa se do guláše přidá smetana, která mu dodá neuvěřitelně bohatou a luxusní strukturu – ideální pro zimní dny.

Aby se chuť guláše ještě více zvýraznila, přidá se do něj cibule, česnek a kmín, které ve vepřovém mase vyniknou. Kořeněné kysané zelí v kombinaci s kořením a smetanou vytváří komplexní a lahodnou kompozici. Segedínský guláš se podává s čerstvým křupavým chlebem, což je dokonalá kombinace.

Segedínský guláš se nepodobá žádnému jinému druhu guláše. Jeho jedinečná chuť a kombinace ingrediencí z něj dělají skutečně jedinečný pokrm, který jistě potěší každého. Je to vydatný, pikantní a plný chuti pokrm, který se skvěle hodí na rodinné oslavy, nebo když si chcete jen tak pochutnat. Díky své nezapomenutelné chuti a jedinečné struktuře je segedínský guláš jídlem, které musíte z Maďarska ochutnat.

Připravte si i další variace na guláš:

Segedínský guláš – recept

Receptů na pravý segedínský guláš není nikdy dost. Základem je použít vepřové maso, které je pro tento pokrm nejvhodnější. Ideální je prorostlejší kus, aby maso zůstalo šťavnaté.

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience na segedínský guláš

  • 400 g vepřového masa z plecka a bůčku
  • 300 g kysaného zelí
  • 150 g slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 200 ml smetany
  • 3 lžíce sladké papriky
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • pepř
  • sůl

Postup na segedínský guláš

  1. Maso – nejvhodnější je z bůčku nebo ramínka – nakrájíme na kostky.
  2. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a v hrnci na sádle opečeme.
  3. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a maso.
  4. Osolíme, opepříme a jakmile začne cibule hnědnout, přidáme papriku, bobkový list, nové koření a zalijeme vývarem nebo vodou.
  5. Necháme pod pokličkou dusit.
  6. Kysané zelí přidáme do hrnce i se šťávou.
  7. Dusíme pod pokličkou asi ¾ hodiny.
  8. Mouku rozmícháme ve sklenici vlažné vody a touto směsí guláš zahustíme.
  9. Nakonec přidáme smetanu a necháme na mírném ohni dojít.
  10. Plátky slaniny nařízneme po jedné straně a vzniklý „hřebínek“ opečeme na pánvi z obou stran.

Zajímavosti o segedínském guláši

Legendární maďarské město Szeged je domovem proslulého segedínského guláše. Tento vydatný guláš chutná místním obyvatelům i uprchlíkům v Szegedu již po staletí. Jeho krémová a uklidňující konzistence se nepodobá žádnému jinému guláši. Jedinečná směs vepřového masa, kysaného zelí, slaniny, smetany a koření mu dodává plnou, ale jemnou chuť.

  • Původ tohoto maďarského pokrmu sahá až do 18. století, kdy byl Szeged domovem uprchlíků mnoha náboženství a národností. Guláš vznikl jako jedinečná směs vepřového masa, kysaného zelí, slaniny, smetany a koření, která poskytovala chutné jídlo těm, kteří hledali útěchu.
  • Segedínský guláš se po staletí předával z generace na generaci a stal se nedílnou součástí místní kultury. Tento jedinečný guláš se skvěle hodí k suchému bílému vínu, jako je Furmint nebo Hárslevelű. Lze jej doplnit také výběrem místní zeleniny nebo brambor. Segedínský guláš je oblíbeným jídlem mnoha místních obyvatel. Za chladných zimních večerů je to kuchyně, která se hodí.
  • Suroviny používané k přípravě segedínského guláše jsou jednoduché, ale jedinečná kombinace vepřového masa, kysaného zelí, slaniny, smetany a koření mu dodává jedinečnou chuť. Kysané zelí a vepřové maso dodávají guláši bohatou, pikantní chuť, zatímco smetana a slanina mu dodávají krémovou, slanou strukturu. Koření, jako je paprika a kmín, navíc dodává jídlu komplexnost.

Segedínský guláš je jedním z nejznámějších maďarských jídel. Tento vydatný guláš se podává v restauracích a kavárnách po celé zemi a je oblíbenou variantou i pro domácí kuchaře. Není divu, že se tato maďarská specialita stala oblíbeným jídlem po celém světě. Díky své uklidňující a aromatické chuti vám segedínský guláš jistě zachutná.