Pečené koleno – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2 hod

INGREDIENCE:

  • 1 vepřové koleno
  • 5-8 stroužků česneku
  • koření na vepřovou pečeni
  • 2-3 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 6-8 kuliček nového koření
  • 6-8 kuliček pepře
  • 5 malých bobkových listů

POSTUP:

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme s hořčicí a rozložíme na pekáč.

Na několika místech koleno nařízneme až ke kosti a do celého, včetně zářezů, vmasírujeme koření a rozmačkaný česnek. Takto připravené koleno položíme na cibuli do pekáče.

Posypeme kuličkami koření, bobkovými listy a necháme několik hodin uležet, nejlépe do druhého dne.

Podlijeme vodou asi do jedné třetiny kolene a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Asi hodinu pečeme přikryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Během pečení několikrát koleno otočíme a přeléváme výpekem.

Podáváme s chlebem a křenem, nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.