Rybí polévka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1,5 hod

INGREDIENCE:

  • 1 l vody
  • 2 hlavy z kapra
  • 150 g rybích vnitřností (jikry, mlíčí)
  • 40 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g očištěné zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek)
  • 40 g housky
  • 20 g másla na dušení zeleniny
  • 1 dl mléka
  • sůl
  • mletý muškátový květ
  • celé nové koření a pepř
  • petrželová nať

Očištěné a omyté hlavy a vnitřnosti z kaprů zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme několik zrnek pepře a nového koření a uvaříme doměkka. Z uvařených hlav obereme maso a společně s vnitřnostmi (mlíčí, jikry) je nakrájíme, případně rozebereme na menší kousky.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, krátce osmahneme na másle a zalijeme potřebným množstvím rybího vývaru, osolíme a udusíme do měkka.

Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme mlékem, dobře rozmícháme, nalijeme do vařícího vývaru a za občasného míchání vaříme mírným varem 45 minut.

Před dokončením přidáme vývar z udušené zeleniny, okořeníme muškátovým květem, podle chuti přisolíme a přecedíme přes jemné síto.

Do přecezené polévky přidáme nakrájené maso z kapra, udušenou zeleninu a ještě chvíli povaříme. Housky nakrájíme na kostičky a opražíme na suché pánvi.

Polévku podáváme s opraženými houskami a posekanou petrželovou natí.