Rybí polévka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1,5 hod
INGREDIENCE:
- 1 l vody
- 2 hlavy z kapra
- 150 g rybích vnitřností (jikry, mlíčí)
- 40 g másla
- 50 g hladké mouky
- 150 g očištěné zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek)
- 40 g housky
- 20 g másla na dušení zeleniny
- 1 dl mléka
- sůl
- mletý muškátový květ
- celé nové koření a pepř
- petrželová nať
Očištěné a omyté hlavy a vnitřnosti z kaprů zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme několik zrnek pepře a nového koření a uvaříme doměkka. Z uvařených hlav obereme maso a společně s vnitřnostmi (mlíčí, jikry) je nakrájíme, případně rozebereme na menší kousky.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, krátce osmahneme na másle a zalijeme potřebným množstvím rybího vývaru, osolíme a udusíme do měkka.
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme mlékem, dobře rozmícháme, nalijeme do vařícího vývaru a za občasného míchání vaříme mírným varem 45 minut.
Před dokončením přidáme vývar z udušené zeleniny, okořeníme muškátovým květem, podle chuti přisolíme a přecedíme přes jemné síto.
Do přecezené polévky přidáme nakrájené maso z kapra, udušenou zeleninu a ještě chvíli povaříme. Housky nakrájíme na kostičky a opražíme na suché pánvi.
Polévku podáváme s opraženými houskami a posekanou petrželovou natí.