Tvarohové knedlíky – nejlepší recept

Tvarohové knedlíky s meruňkami jsou tradičním východoevropským pokrmem, který je oblíbený v mnoha zemích. Připravuje se z těsta z mouky, tvarohu a vajec a dalších ingrediencí, jako jsou meruňky. Tento pokrm se obvykle podává jako předkrm nebo dezert.

Tvarohové knedlíky se připravují neuvěřitelně snadno a jejich výroba zabere velmi málo času. Tyto knedlíky nejprve smícháme s moukou, tvarohem a vejci, dokud nevznikne měkké těsto. Poté těsto nakrájejte na malé kousky a vyválejte z nich jednotlivé knedlíky. Jakmile jsou knedlíky vyválené, lze je buď vařit, péct, smažit nebo vařit na pánvi.

Přídavek meruněk dodává knedlíkům jedinečnou chuť. Meruňky lze vařit s knedlíky buď společně, nebo je smažit na pánvi. Ovoce lze také zapracovat do těsta před vyválením knedlíků nebo přidat těsně před jejich uvařením.

Po uvaření knedlíků se pokrm podává nejlépe se zakysanou smetanou a cukrem. Cukr zvýrazní sladkost meruněk a pomůže vyvážit chuť pokrmu. Někteří lidé mohou pro zvýraznění chuti přidat také posyp skořicí nebo muškátovým oříškem.

Tvarohové knedlíky s meruňkami si můžete vychutnat jako předkrm, přílohu nebo dezert. Jsou skvělým způsobem, jak využít zbytky surovin a připravit chutný a výživný pokrm. Navíc si tento pokrm můžete vychutnat teplý i studený a skvěle zapůsobí na hosty při jakémkoli setkání.

Vyzkoušejte také rychlé knedlíky z mikrovlnky nebo vynikající kynuté knedlíky s borůvkami.

Tvarohové knedlíky – recept

Tvarohové knedlíky s meruňkami vám přinesou trochu starosvětské pohody, ať už je podáváte jako dezert nebo k večeři.

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience na tvarohové knedlíky

  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200–250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • bio citronová kůra (nemusí být)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • meruňky
  • kostkový cukr (nemusí být)
  • cukr
  • rozpuštěné máslo
  • tvaroh k podávání

Postup na tvarohové knedlíky

  1. Z 50 g utřeného másla, 250 g měkkého tvarohu, hrubé mouky (asi 200–250 g, postupně dosypávejte), 1 vejce a špetky soli vypracujte těsto.
  2. Můžete přistrouhnout i trochu bio citronové kůry.
  3. Chcete-li, aby bylo hodně nadýchané, přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.
  4. Plňte vypeckovanými meruňkami, do nichž můžete vložit cukr.
  5. Vařte ve vroucí osolené vodě 10–12 minut. 
  6. Podávejte s cukrem, rozpuštěným máslem a tvarohem.

Zajímavosti o tvarohových knedlících

Tvarohové knedlíky s meruňkami jsou uklidňujícím pokrmem, který si získává stále větší oblibu po celém světě. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm, který kombinuje tvaroh a trpké meruňky, je ideální pro ty, kteří hledají lehké a energizující jídlo.

  • Zajímavostí tohoto pokrmu je jeho původ. Tvarohové knedlíky s meruňkami se překvapivě poprvé objevily v polovině 19. století ve východní Evropě, kde je kombinace tvarohu a sladkokyselých meruněk obzvláště oblíbená. Tato kombinace se dodnes s oblibou používá ve východoevropských zemích, jako je Bulharsko, Rumunsko a Ukrajina.
  • Klíčem k přípravě dokonalé dávky tvarohových knedlíků je vytvoření měkkého, poddajného těsta. Těsto lze připravit z různých druhů mouky, včetně pšeničné, žitné, špaldové nebo pohankové. Z těsta se pak vyválí kuličky velikosti vlašského ořechu a uvaří se do měkka.

Ačkoli ve světě ještě není příliš známá, tvarohové knedlíky s meruňkami se stávají oblíbeným pokrmem v mnoha částech světa. Kombinace sladké a slané chuti z něj dělá skvělou volbu pro snídani, oběd nebo večeři. Tak proč ho nevyzkoušet a nezjistit, co si o něm myslíte? Určitě nebudete zklamaní!