Holandská omáčka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
50 minut
INGREDIENCE:
- 1 dl vývaru
- 4 žloutky
- 150 g másla
- 1/2 citrónu
- 5 cl bílého vína
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
Do nádoby nalijeme vývar a víno, přidáme žloutky, postavíme do větší nádobky s mírně vařící vodou a metličkou šleháme, dokud směs nezhoustne.
Poté za stálého míchání postupně přidáváme malé kousky másla. Omáčku dochutíme solí a její chuť zvýrazníme citrónovou šťávou.
Omáčku nesmíme vařit, protože by se srazila. Kratší dobu můžeme omáčku udržet teplou v horké vodní lázni.
Pokud chceme omáčku udržet teplou déle, musíme ji smíchat s bešamelovou omáčkou.