Holandská omáčka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

50 minut

INGREDIENCE:

  • 1 dl vývaru
  • 4 žloutky
  • 150 g másla
  • 1/2 citrónu
  • 5 cl bílého vína
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP

Do nádoby nalijeme vývar a víno, přidáme žloutky, postavíme do větší nádobky s mírně vařící vodou a metličkou šleháme, dokud směs nezhoustne.

Poté za stálého míchání postupně přidáváme malé kousky másla. Omáčku dochutíme solí a její chuť zvýrazníme citrónovou šťávou.

Omáčku nesmíme vařit, protože by se srazila. Kratší dobu můžeme omáčku udržet teplou v horké vodní lázni.

Pokud chceme omáčku udržet teplou déle, musíme ji smíchat s bešamelovou omáčkou.