Zeleninová polévka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 15 minut

INGREDIENCE:

  • 1 l vývaru
  • 250 g očištěné zeleniny – mrkev, kedluben, zelený hrášek, květák, fazolky apod. podle chuti
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g másla na dušení zeleniny
  • 1 dl mléka
  • 1 žloutek
  • sůl
  • mletý muškátový květ
  • petrželová nať

POSTUP

Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme vlažným vývarem, dobře rozmícháme a za občasného míchání necháme 45 minut povařit.

Očištěnou mrkev a kedluben nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky, fazolové lusky rozkrájíme na menší kousky a společně s hráškem udusíme na másle do měkka.

zahuštěný vývar chuťově doladíme solí a mletým muškátovým květem a přecedíme přes husté síto.

Do přecezené polévky přidáme udušenou zeleninu a ještě chvíli vše povaříme.

Takto připravenou polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v mléce a již nevaříme.

Před podáním přidáme posekanou petrželovou nať.