Zeleninová polévka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod 15 minut
INGREDIENCE:
- 1 l vývaru
- 250 g očištěné zeleniny – mrkev, kedluben, zelený hrášek, květák, fazolky apod. podle chuti
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 20 g másla na dušení zeleniny
- 1 dl mléka
- 1 žloutek
- sůl
- mletý muškátový květ
- petrželová nať
POSTUP
Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme vlažným vývarem, dobře rozmícháme a za občasného míchání necháme 45 minut povařit.
Očištěnou mrkev a kedluben nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky, fazolové lusky rozkrájíme na menší kousky a společně s hráškem udusíme na másle do měkka.
zahuštěný vývar chuťově doladíme solí a mletým muškátovým květem a přecedíme přes husté síto.
Do přecezené polévky přidáme udušenou zeleninu a ještě chvíli vše povaříme.
Takto připravenou polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v mléce a již nevaříme.
Před podáním přidáme posekanou petrželovou nať.