Celerová polévka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

45 minut

INGREDIENCE:

  • 300 g celeru
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • 1/2 l vývaru z hovězího masa nebo kostí
  • 1 žloutek
  • 1/4 l sladké smetany
  • celerová nebo petrželová nať
  • citronová šťáva
  • 1 žemle
  • 20 g tuku na smažení

POSTUP

Celer dobře omyjeme, oloupáme, nastrouháme a osmahneme na části másla. Ze zbývajícího másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji prochladlým osoleným vývarem, rozšleháme, dobře povaříme – alespoň 10 minut.

Nakonec přidáme celer a necháme přejít varem.

Před podáváním vmícháme do polévky ve smetaně rozkvedlaný žloutek. Podle chuti můžeme zakápnout citrónem.

Podáváme s nakrájenou, na tuku osmaženou žemlí a na drobno nasekanou natí petržele či celeru.