Celerová polévka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
45 minut
INGREDIENCE:
- 300 g celeru
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- sůl
- 1/2 l vývaru z hovězího masa nebo kostí
- 1 žloutek
- 1/4 l sladké smetany
- celerová nebo petrželová nať
- citronová šťáva
- 1 žemle
- 20 g tuku na smažení
POSTUP
Celer dobře omyjeme, oloupáme, nastrouháme a osmahneme na části másla. Ze zbývajícího másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji prochladlým osoleným vývarem, rozšleháme, dobře povaříme – alespoň 10 minut.
Nakonec přidáme celer a necháme přejít varem.
Před podáváním vmícháme do polévky ve smetaně rozkvedlaný žloutek. Podle chuti můžeme zakápnout citrónem.
Podáváme s nakrájenou, na tuku osmaženou žemlí a na drobno nasekanou natí petržele či celeru.