Vepřová pečeně – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 30 minut

INGREDIENCE:

  • 600 g vepřové krkovičky
  • kmín
  • 10 g hladké mouky
  • vepřové kosti
  • voda nebo vývar
  • sůl

POSTUP

Omytou, očištěnou a osušenou krkovičku osolíme, na pekáč rozložíme vepřové kosti a na ně osolené maso položíme.

Posypeme kmínem a zapečeme v rozehřáté troubě. Po zapečení podlijeme vařící vodou a během pečení podléváme vlastní šťávou.

Jakmile se vytvoří zlatá kůrka maso obrátíme a upečeme doměkka za občasného polévání vlastní šťávou (popřípadě doléváme horkou vodu).

Upečené maso vyjmeme a šťávu z něj vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme dozlatova, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem a dobře povaříme alespoň 20 minut.

Poté šťávu přecedíme a podle potřeby rozředíme vodou a povaříme.

Naporcované maso podáváme na teplém talíři podlité horkou šťávou.

Jako přílohu servírujeme houskové knedlíky s dušeným zelím nebo vařené či opečené brambory.