Vepřová pečeně – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod 30 minut
INGREDIENCE:
- 600 g vepřové krkovičky
- kmín
- 10 g hladké mouky
- vepřové kosti
- voda nebo vývar
- sůl
POSTUP
Omytou, očištěnou a osušenou krkovičku osolíme, na pekáč rozložíme vepřové kosti a na ně osolené maso položíme.
Posypeme kmínem a zapečeme v rozehřáté troubě. Po zapečení podlijeme vařící vodou a během pečení podléváme vlastní šťávou.
Jakmile se vytvoří zlatá kůrka maso obrátíme a upečeme doměkka za občasného polévání vlastní šťávou (popřípadě doléváme horkou vodu).
Upečené maso vyjmeme a šťávu z něj vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme dozlatova, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem a dobře povaříme alespoň 20 minut.
Poté šťávu přecedíme a podle potřeby rozředíme vodou a povaříme.
Naporcované maso podáváme na teplém talíři podlité horkou šťávou.
Jako přílohu servírujeme houskové knedlíky s dušeným zelím nebo vařené či opečené brambory.