Pivní sýr – nejlepší recept
Gurmánský experimentátor tým Verge.cz se dnes pustil do pivního sýra. Pivní sýr je oblíbená lahůdka mnoha z nás a nyní si ji můžeme udělat i doma.
Láďa pivní sýr vyrobil podle domácího receptu, sýr se hodí třeba na tmavý chléb a nebo například na topinky.
Ingredience na pivní sýr:
- 2 kostky měkkého tvarohu v pozlátku
- 1 hrnek piva
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky mleté papriky
- špetka pepře
Jak na to?
Opět je příprava snadná jako facka. Obě kostky měkkého tvarohu dejte do mísy, osolte, přidejte papriku, kmín a pepř. Koření s tvarohem důkladně promíchejte. Až budete mít promícháno, zalijte pivem a opět promíchejte.
V tuto fázi máte výbornou pivní pomazánku – pokud byste náhodou nevydrželi 🙂
Pokud ale vydržíte, pojďte v přípravě dál – vyklopte sýr do hlubokého talíře a přikryjte pokličkou a nebo ještě lépe potravinovou fólií. Sýr nechte při pokojové teplotě 4-5 dnů odpočívat a hlavně zrát. Výsledkem je vrásčitý až narůžovělý sýr. Po 4-5 dnech fólii odklopte a sýr pořádně promíchejte vidličkou.
Pivní sýr servírujte nejlépe na tmavý chléb či topinky posypané jarní cibulkou nebo pažitkou, popř. klasickou cibulí.
A rada na závěr: Používejte zásadně pozlátkové tvarohy, jsou osvědčené, tvarohy z vaniček neuzrají.