Musaka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod 15 minut
INGREDIENCE:
- 1 velká cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího
- 2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžička mleté skořice
- 2× 400g konzerva loupaných rajčat
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 1 lilek
- 1 velká brambora
- 500 g zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu
- 2 vejce
- 100 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
POSTUP
Troubu si rozehřejeme na 160 °C. Na pánvi rozpalíme olej a doměkka na něm osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a opečte ho dozlatova.
Masovou směs poprášíme oreganem i skořicí, promícháme a poté přilijeme rajčata a jednu konzervu plnou vody. Přidáme rozdrobenou bujonovou kostku a vše osolíme a okořeníme. Přivedeme k varu, přihodíme lilek i bramboru, stáhneme oheň a zakryté dusíme asi dvacet minut.
Smetanu či jogurt smícháme s vejci a dvěma třetinami nastrouhaného sýra. Masovou směs dáme do zapékací mísy, přelijeme ochucenou smetanou a posypeme zbytkem sýra. Dáme do trouby a pečeme, až povrch zpevní a zezlátne.
Musaku servírujeme s křupavým pečivem.