Musaka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod 15 minut

INGREDIENCE:

  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2× 400g konzerva loupaných rajčat
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • 1 lilek
  • 1 velká brambora
  • 500 g zakysané smetany nebo plnotučného jogurtu
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř

POSTUP

Troubu si rozehřejeme na 160 °C. Na pánvi rozpalíme olej a doměkka na něm osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a opečte ho dozlatova.

Masovou směs poprášíme oreganem i skořicí, promícháme a poté přilijeme rajčata a jednu konzervu plnou vody. Přidáme rozdrobenou bujonovou kostku a vše osolíme a okořeníme. Přivedeme k varu, přihodíme lilek i bramboru, stáhneme oheň a zakryté dusíme asi dvacet minut.
Smetanu či jogurt smícháme s vejci a dvěma třetinami nastrouhaného sýra. Masovou směs dáme do zapékací mísy, přelijeme ochucenou smetanou a posypeme zbytkem sýra. Dáme do trouby a pečeme, až povrch zpevní a zezlátne.

Musaku servírujeme s křupavým pečivem.