Marcipán – nejlepší recept

Marcipán, oblíbenou pochoutku z mandlové hmoty, která je populární po celém světě od Německa po Blízký východ, si nyní můžete vyrobit i doma! Toto sladké, poddajné těsto je ideální pro přípravu efektních dezertů, jako jsou petit fours a tradiční německé pralinky, stejně jako umělecky tvarované ovoce a květiny. Domácí marcipán s hedvábnou strukturou a oříškovou chutí dodá šmrnc nejrůznějším pochoutkám.

Tajemství dokonalého marcipánu spočívá v jeho složení. Sladká mandlová pasta se spojí s cukrem a vaječnými bílky a vytvoří měkké, poddajné těsto, se kterým lze manipulovat a používat ho k vytváření krásných dekorací. Pastu je třeba míchat v elektrickém mixéru, dokud není lehká a nadýchaná a nepřipomíná strukturu pusinek. Aby marcipán získal další chuť, lze přidat několik kapek mandlového extraktu nebo posypat mletým kardamomem či skořicí.

Při výrobě marcipánu je důležité používat co nejčerstvější suroviny. Mandle by měly být čerstvé a mandlový extrakt by měl být vyroben z čistého mandlového oleje. Kromě toho by se měl používat kvalitní moučkový cukr, který neznehodnotí chuť marcipánu. Pokud je těsto příliš tvrdé nebo příliš měkké, lze ho upravit větším množstvím mandlové pasty nebo moučkového cukru.

Jakmile je marcipán smíchaný a připravený k použití, lze jej použít různými způsoby. Lze z něj vyválet pláty nebo klobásky, ze kterých lze vyrobit petit fours, zdobené dorty a malé tvarované ovoce. Lze jej také použít jako polevu na košíčky a sušenky. Pokud je požadována barva, lze přidávat potravinářské barvivo ve velmi malém množství, dokud není dosaženo požadovaného odstínu.

Jakmile dokončíte tvarování a vykrajování, položte marcipán na plech a nechte ho několik hodin schnout, nebo ho můžete přikrýt a uložit do vzduchotěsné nádoby v lednici až na dva měsíce.

Výroba domácího marcipánu je překvapivě snadná a poskytuje téměř nekonečné možnosti zdobení. Díky své sladkosti a jemné oříškové chuti může tato lahodná mandlová pasta povznést běžné dezerty na vyšší úroveň. S trochou cviku zvládne každý vytvořit vlastní marcipánové výtvory, které určitě ohromí!

Připravte si doma i další pochoutky:

Marcipán – recept

Marcipán je lahodná a snadná pochoutka s nekonečnými možnostmi polev a příchutí. Při správném skladování vydrží několik měsíců a můžete ho použít téměř pro každou zvláštní příležitost. Domácí marcipán se jistě zalíbí všem, kteří si vychutnají chuť čerstvě vyrobených mandlí a cukru. Vyzkoušejte ho ještě dnes!

Čas přípravy

  • 15 minut

Ingredience na marcipán

Na 400 g marcipánu:

  • 200 g loupaných mandlí – jemně mletých
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1/2 ampulky hořkomandlové esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků apod.)

Postup na marcipán

  1. Mandle zakapeme esencí, přidáme většinu bílku a většinu cukru a prohněteme.
  2. Pokud se chystáte marcipán barvit přidáváme barvivo po kapkách a vždy mu dáme chvilku času, aby se dokonale spojilo s hmotou.
  3. Nyní postupně přidáváme bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci.
  4. Nevadí, když nespotřebujeme celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí, takže čím víc jich bude v poměru k ostatním surovinám, tím lépe.
  5. Hotový marcipán zabalíme do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a necháme ho rozležet v lednici.

Zajímavosti o marcipánu

Marcipán je sladká cukrovinka z jemně mletých mandlí a cukru, která se v Evropě konzumuje již po staletí. Výroba marcipánu může být složitá a časově náročná, přesto je oblíbená mezi cukráři i domácími pekaři. Přinášíme vám zajímavý pohled na historii a pověsti, které se skrývají za marcipánem, a několik užitečných tipů, jak si ho vyrobit.

  • Marcipán vznikl ve 13. století v Itálii jako sladká pochoutka z drcených mandlí, cukru, másla a růžové vody. Od té doby jeho obliba vzrostla a dnes je oblíbený po celé Evropě, zejména o Vánocích a dalších svátcích.
  • Ačkoli je marcipán často považován za moderní ingredienci, je možné, že se používá již od dob starých Řeků. Homér se ve svém eposu Iliada zmiňuje o směsi na bázi ječmene, která je podobná modernímu marcipánu.
  • Marcipán zpopularizoval v 16. století německý cukrář Matthias Kaulbach. Kaulbach vyvinul recept na marcipán, který se používá dodnes, a to z kombinace mletých mandlí, cukru a horké vody. Díky němu se tato cukrovinka stala populární zejména v Německu, kde je marcipán stále nejoblíbenějším cukrovím v období Vánoc.
  • Kromě toho, že je marcipán oblíbeným dárkem, se někdy používá k tvarování a zdobení dortů a jiných cukrovinek. Je neuvěřitelně tvárný a lze jej barvit a tvarovat do nejrůznějších tvarů. Někdy se také používá ke zdobení vnější strany chlebíčků nebo preclíků.
  • Výroba vlastního marcipánu je překvapivě snadná. Nejčastěji se používají dvě ingredience: mandlová moučka a moučkový cukr, ale můžete použít i mleté lískové oříšky, blanšírované mandle nebo jiné ořechy. Začněte smícháním 1/2 šálku vody a 1/2 šálku kukuřičného sirupu a zahřívejte je, dokud nezačnou vřít. Poté do směsi přidejte 1 lžíci mandlového extraktu, 2¼ šálku mandlové moučky a 3 šálky moučkového cukru a míchejte, dokud nevznikne hustá lepivá hmota. Tuto hmotu pak můžete tvořivě tvarovat a barvit do požadované podoby.

Marcipán je sladká a všestranná cukrovinka s bohatou a zajímavou historií. Ať už jste cukrář nebo domácí pekař, výroba vlastního marcipánu je zábavná a obohacující zkušenost. Vyzkoušejte to a uvidíte, jaké úžasné výtvory můžete vymyslet!