Chleba – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2 hod

INGREDIENCE:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky mletého kmínu
  • 350 ml vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • celý kmín na posypání

POSTUP

Nejprve si připravíme kvásek ze 100 ml teplé vody, do které rozdrobíme droždí, jež posypeme cukrem a špetkou mouky. Kvásek necháme vykynout.

Mezitím si smícháme obě mouky, které prosejeme. K nim přidáme sůl a kmín. Vše promícháme.
K mouce přidáme vykynutý kvásek, oleje, ocet a postupně přidáváme vodu. Uhněteme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout.

Z vykynutého těsta uděláme bochník, který necháme kynout ještě půl hodiny. Posypeme ho celým kmínem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C deset minut, poté stáhneme teplotu na 180°C, při které chleba dopečeme. Hotový chleba poznáme, že při ťukání zní dutě.