Chleba – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2 hod
INGREDIENCE:
- 300 g hladké mouky
- 200 g žitné chlebové mouky
- 2 kávové lžičky soli
- 2 kávové lžičky mletého kmínu
- 350 ml vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 kávová lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- celý kmín na posypání
POSTUP
Nejprve si připravíme kvásek ze 100 ml teplé vody, do které rozdrobíme droždí, jež posypeme cukrem a špetkou mouky. Kvásek necháme vykynout.
Mezitím si smícháme obě mouky, které prosejeme. K nim přidáme sůl a kmín. Vše promícháme.
K mouce přidáme vykynutý kvásek, oleje, ocet a postupně přidáváme vodu. Uhněteme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta uděláme bochník, který necháme kynout ještě půl hodiny. Posypeme ho celým kmínem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C deset minut, poté stáhneme teplotu na 180°C, při které chleba dopečeme. Hotový chleba poznáme, že při ťukání zní dutě.