Domácí majonéza – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
30 minut
INGREDIENCE:
- 2 velké čerstvé žloutky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1⁄2 lžičky soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 80 ml panenského olivového oleje
- 200 ml podzemnicového nebo slunečnicového oleje
POSTUP
Všechny přísady by měli mít pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí.
V míse pomocí metly šleháme žloutky, hořčici, osolíme a opepříme. Zašleháme citronovou šťávu. Smícháme oba oleje a přidáváme je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejdříve po kapkách. Další dáme vždy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžeme začít olej přilévat tenkým pramínkem (ke konci opět olej raději kapeme). Když se vstřebá všechen olej, ochutnáme a případně dochutíme.