Houbová polévka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod
INGREDIENCE:
- 7 dl vývaru
- 100 g očištěných hub
- 40 g másla
- 50 g hladké mouky
- 10 g másla na dušení hub
- sůl
- pepř
- petrželová nať
Pokud chcete krémovou polévku, připravte si také:
- 1 dl mléka
- 1 dl smetany
- 1 žloutek
POSTUP
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vlažným vývarem, dobře rozmícháme, osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme mírným varem 45 minut.
Uvařenou polévku přecedíme přes jemné síto.
Očištěné houby nakrájíme na plátky a dáme na rozpuštěné máslo. Dusíme asi 5 minut. Jakmile jsou podušené přidáme je do polévky.
Pokud bychom chtěli krémovou polévku, houby – v ideálním případě žampióny bychom po udušení rozmixovaly na kaši. Kaši s mlékem bychom přidali do polévky a ještě chvíli povařili. Hotovou polévku pak bychom zjemnili žloutkem rozšlehaným ve smetaně.
Před podáváním je polévku možné dozdobit petrželovou natí.