Houbová polévka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod

INGREDIENCE:

  • 7 dl vývaru
  • 100 g očištěných hub
  • 40 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 10 g másla na dušení hub
  • sůl
  • pepř
  • petrželová nať

Pokud chcete krémovou polévku, připravte si také:

  • 1 dl mléka
  • 1 dl smetany
  • 1 žloutek

POSTUP

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vlažným vývarem, dobře rozmícháme, osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme mírným varem 45 minut.

Uvařenou polévku přecedíme přes jemné síto.

Očištěné houby nakrájíme na plátky a dáme na rozpuštěné máslo. Dusíme asi 5 minut. Jakmile jsou podušené přidáme je do polévky.

Pokud bychom chtěli krémovou polévku, houby – v ideálním případě žampióny bychom po udušení rozmixovaly na kaši. Kaši s mlékem bychom přidali do polévky a ještě chvíli povařili. Hotovou polévku pak bychom zjemnili žloutkem rozšlehaným ve smetaně.

Před podáváním je polévku možné dozdobit petrželovou natí.