Tortilli s kuřecím masem – nejlepší recept

Tortilly jsou tenké placky z kukuřičné mouky, které mají svůj původ v mexické kuchyni. Jsou to oblíbené a víceúčelové jídlo, které se dá použít jako obal pro různé náplně. Mezi nejoblíbenější náplně patří svěží zelenina, fazole, sýr, ale také jedno z nejoblíbenějších – kuřecí maso.

Pro přípravu kuřecích tortill je třeba zvolit kvalitní suroviny. Hlavní roli hraje dobré kvalitní kuřecí maso, které si můžete sami nakrájet na tenké proužky nebo koupit již nakrájené kuřecí maso v surovinách. Další důležitou surovinou je zelenina. Doporučená zelenina pro kuřecí tortilly jsou rajčata, zelená paprika, salát nebo avokádo.

Pro samotnou přípravu kuřecích tortill je třeba nejprve na pánvi opéct kuřecí maso. Kuřecí maso předem důkladně omyjeme a osušíme. Poté ho pokrájíme na menší kousky a osmažíme na pánvi. Přidáme koření dle chuti, doporučuje se použít například mexické koření nebo oregano. Po upečení přidáme nakrájenou zeleninu a společně to ještě chvíli dusíme. Následně už jen přidáme vrstvu naší směsi na plátek tortilly a stočíme do rolátky.

Pokud preferujete tepelně upravenou zeleninu, můžete ji předem osmažit na pánvi s masem nebo zvolit možnost grilování na grilu. Maso tak bude mít jemnější chuť a vůni, ale samotná příprava bude přece jen delší.

Kuřecí tortilly jsou ideální volbou pro ty, kteří touží po jednoduchém, ale zároveň i chutném jídle. Díky své univerzálnosti si můžete vybrat různé druhy náplní podle své chuti, případně použít i různé druhy omáček pro dochucení. Můžete tedy například využít ostrou salsa omáčku nebo mírnější guacamole omáčku.

Kuřecí tortilly nepatří jen mezi oblíbená jídla v mexické kuchyni, ale jsou oblíbené po celém světě. Můžete si je připravit jako rychlý oběd, večeři nebo jsou ideální i jako chutná svačina. Je to také skvělá volba pro rodinný piknik nebo grilování s přáteli.

Tortilly mají také různé velikosti, takže si můžete vybrat podle toho, jak velký hlad máte a kolik jich sníte. Malé tortilly jsou vhodné pro děti, velké pak pro větší hladové jedlíky.

Kuřecí tortilly jsou vynikající kombinací chutí a zdravých surovin. Obsahují mnoho vitamínů, bílkovin a vlákniny, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Zelenina v nich pak dodává svěžest a vitamíny.

Vyzkoušejte si tedy připravit doma kuřecí tortilly a zjistěte, jaká chuť se vám bude líbit nejvíce. Ať už si je dopřejete samotné nebo s přáteli a rodinou, určitě vám přinesou mnoho radosti a pochoutku pro vaše chuťové buňky.

Připravte si i další lahodnou mexickou kuchyni:

Tortilli s kuřecím masem – recept

Tortilly s kuřecím masem jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Jedná se o jednoduchou a rychlou variantu mexické kuchyně, která vám zaručí chutný a sýtý oběd či večeři.

Čas přípravy

  • 50 minut

Ingredience na tortilli s kuřecím masem

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 velké papriky, červená a žlutá, odjádřené a nasekané
  • 2 odjádřené chilli papričky nasekané najemno
  • 1 oloupaný a utřený stroužek česneku
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • 2 vykostěná pečená nebo dušená kuřecí prsíčka asi po 200 g bez kůže, nasekané nadrobno
  • 200 g vyzrálého čedaru – nastrouhaného
  • 420 g okapaných konzervovaných černých fazolí
  • 8 tortill z kukuřičné mouky
  • 300 ml kysané smetany
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1/8 lžičky soli
  • mletý pepř
  • 1 zralé avokádo rozkrojené napůl, vypeckované, oloupané a nakrájené na plátky
  • 2 velká rajčata nakrájená na plátky

Postup na tortilli s kuřecím masem

  1. Předehřejeme troubu na 190 °C.
  2. Na mírném ohni předehřejeme olej a 3-4 minuty na něm dusíme papriku, chilli papričky a česnek.
  3. Posypeme římským kmínem, podusíme další minutu a odstavíme.
  4. Přidáme kuřecí maso, čedar a černé fazole.
  5. Do středu každé z tortill dáme osminu náplně a stočíme je, aby náplň nevypadávala.
  6. Naplněné tortilli rozložíme přehybem dolů do velkého vymazaného pekáče.
  7. Kysanou smetanu smícháme s jogurtem, ochutíme solí, trochou pepře a směsí přelijeme tortilli.
  8. Mísu zakryjeme alobalem a pečeme v troubě 15 minut. Poté alobal sejmeme a pečeme ještě 10 minut, aby se jídlo důkladně prohřálo.
  9. Povrch ozdobíme plátky avokáda a rajčat.

Zajímavosti o tortillách s kuřecím masem

Tortilly jsou oblíbeným jídlem po celém světě. Jsou to ploché chlebové placky z kukuřičné nebo pšeničné mouky, které pocházejí z latinskoamerické kuchyně. Tradičně se podávají s různými druhy náplní, ale jednou z nejoblíbenějších kombinací je s kuřecím masem.

  • Kuřecí maso se stalo součástí latinskoamerické kuchyně v důsledku španělského kolonizace v 16. století. A dodnes je tato kombinace oblíbená pro svou jednoduchost, výživnost a bohatou chuť. Připravené kuřecí maso se dobře hodí do tortil a vytváří tak chutné a sýté jídlo.
  • Při přípravě tortill s kuřecím masem lze využít různé druhy masa, jako například grilované nebo vařené kuřecí prso. Ovšem nejčastěji se používá tradiční metoda nádivkování kuřecím masem na kousky, které se pečou nebo grilují společně s ostatními ingrediencemi v tortillách.
  • Kromě kuřecího masa se do tortill často přidávají další suroviny, jako jsou rajčata, zelená paprika, cibule, kukuřice, černé fazole, avokádo nebo sýr. Tyto ingredience nejen doplňují chuťový zážitek z jídla, ale také ho obohacují o různé vitamíny a minerály. Kombinace těchto surovin vytváří originální a pestrou chuť.
  • Nejen díky své chuti, ale také díky svému praktickému provedení jsou tortilly s kuřecím masem oblíbené u všech věkových kategorií. Jsou snadno přenosné a lze je sníst jako lehký oběd nebo svačinu. A nemusíte se bát, že byste se mohli začít nudit, protože existuje mnoho způsobů, jak připravit tortilly s kuřecím masem a každý může najít svou oblíbenou kombinaci surovin.
  • Další zajímavostí je, že tortilly jsou považovány za jedno z nejstarších pokrmů na světě. První zmínka o nich se datuje až do 10. století, kdy se v Mexiku začaly používat kukuřičné placky jako alternativa k talířům a příborem. Dnes jsou tortilly oblíbené a rozšířené na celém světě, a to díky své univerzálnosti a přizpůsobivosti různým kuchyním.
  • Ačkoli jsou tortilly s kuřecím masem samy o sobě výživným jídlem, mohou být doplněny o další přílohy, jako jsou guacamole, salsa nebo zakysaná smetana. Tyto omáčky přidávají na šťavnatosti a chuťových zážitcích z jídla.
  • V posledních letech se také objevují alternativy pro ty, kteří se snaží o zdokonalení stravovacích návyků. Například existují varianty tortill vyrobené z celozrnné mouky, které jsou bohaté na vlákninu a obsahují méně tuku.

Tortilly s kuřecím masem jsou tedy nejen chutným, ale i zajímavým jídlem, které má svůj původ už před staletími. Jsou rychlou a jednoduchou volbou pro každodenní jídlo, která se neustále vyvíjí a inspiruje další lahodné kombinace surovin. Ať už se rozhodnete pro tradiční nebo moderní přístup k přípravě, určitě si pochutnáte na lahodných tortillách s kuřecím masem.