Jablečné lívanečky – nejlepší recept
![Jablečné lívanečky](https://www.verge.cz/wp-content/uploads/2021/04/livance3-1024x683.jpg)
Ach, jablečné lívance. Klasické snídaňové jídlo, které je uznávané a oblíbené po celém světě. Sladké, trpké a nadýchané lívance jsou požitkem i potěšením. Čím jsou však tyto lívance tak výjimečné?
Jablečné lívance jsou vynikající pochoutkou, kterou si můžete vychutnat kdykoli. Stačí jen několik jednoduchých ingrediencí a tyto lahodné lívanečky připravíte během chvilky.
Jablečné lívanečky
Pokud máte rádi lívance, není nad domácí variantu – teplé, nadýchané a příjemně sladké. Jsou lahodnou obměnou klasické snídaně a jejich domácí příprava je snadná. Čerstvá jablka jim dodají přirozenou sladkost a chuť. Navíc získáte dodatečné uspokojení z toho, že jste něco vyrobili vlastníma rukama!
Chcete-li, aby vaše jablečné lívanečky vypadaly výjimečně, můžete přidat několik dalších polev. Zkuste nasekané ořechy pro křupavost, posyp moučkovým cukrem pro sladkost nebo lžíci javorového sirupu pro sladkou chuť.
![](https://www.verge.cz/wp-content/uploads/2023/05/livance1-1024x819.jpg)
Jablečné lívance jsou také neuvěřitelně všestranné. Ať už je máte rádi ze zdravějšího těsta ze špaldové mouky, nebo z celozrnného těsta či těsta francouzského typu, výrazná jablečná chuť dokáže proměnit každý lívanec ve smyslový zážitek. Sladkost jablek se navíc hodí k nejrůznějším přílohám a polevám, takže si lívance můžete vychutnat tak, jak je máte nejraději.
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- 3/4 šálku mléka
- 2 lžíce cukru
- 1/2 šálku nakrájených jablek
![](https://www.verge.cz/wp-content/uploads/2023/05/livance2-1024x683.jpg)
Postup
- Ve velké míse smíchejte suché přísady a šlehejte, dokud se vše rovnoměrně nepromísí.
- V samostatné míse šlehejte vejce, dokud nebudou světlá a nadýchaná.
- Přidejte mléko a cukr do vaječné směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- Vaječnou směs vlijte do suchých přísad a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Jemně vmíchejte nakrájená jablka.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním ohni. Naberte 1/4 šálku těsta na pánev a smažte 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou lívance zlatavě hnědé.
- Podávejte s oblíbenou polevou, například javorovým sirupem nebo tvarohem.
Tyto lahodné jablečné lívanečky jistě potěší i ty nejvybíravější jedlíky. Jejich sladká chuť spolu s křupavými jablky z nich dělá ideální volbu pro snídani nebo dokonce dezert. Až budete mít příště chuť na něco výjimečného, vyzkoušejte tyto lívance.
TIP: Máte chuť na lívance, ale ne s jablky? Pak jsou tu pro vás recepty na lívance z ovesných vloček, bezlepkové lívance, lívance z banánu, lívance z podmáslí a veganské banánové lívance.