Švestkové knedlíky – nejlepší recept

Švestkové knedlíky

Klasika všech klasik české kuchyně, dalo by se říct. Ale to by nebyly naše recepty, kdyby to bylo na klasický způsob. Náš dnešní recept na švestkové knedlíky je přímo od našich babiček jde o ryze staročeský recept, který zvládne fakticky každý. A překvapivě je velice rychlý, protože knedlíky jsou z nekynutého těsta.

Švestkové knedlíky jsou klasickým pokrmem, který jistě potěší každou společnost. Zatímco tradiční recept vyžaduje kynuté knedlíky, tato verze používá tvaroh pro lehkou a nadýchanou strukturu. Zde se dozvíte, jak si doma připravit lahodné domácí švestkové knedlíky.

TIP: Ze švestek připravíte také švestkový koláč a pečený čaj ze švestek.

Švestkové knedlíky

Pokud hledáte jedinečný a chutný způsob, jak si v létě pochutnat na švestkách, zkuste si připravit domácí švestkové knedlíky! Tento tradiční východoevropský pokrm je překvapivě jednoduchý na přípravu a může být skvělým doplňkem každého jídla.

Knedlíky se připravují z kombinace tvarohu, cukru a nastrouhaných švestek a poté se vaří v hrnci s vodou, dokud nejsou pěkně nadýchané. Lze je podávat jako chutnou přílohu nebo jednoduchý dezert. Skvělé jsou, když se podávají s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkovou omáčkou.

Švestky obsahují vlákninu, antioxidanty a mnoho vitamínů a minerálů.

Ingredience

  • 1 hrnek tvarohu
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 4-5 zralých švestek
Švestkové knedlíky posypte nastrouhaným perníkem a cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte tvaroh, mouku, cukr a sůl, dokud se dobře nespojí.
  2. Přidejte vejce a míchejte, dokud směs nebude hustá a lepivá.
  3. Švestky nakrájejte na čtvrtky a odstraňte pecky.
  4. Naberte lžíci tvarohové směsi a každou čtvrtku švestky zabalte a vytvořte knedlík. Dbejte na to, aby byly švestky směsí zcela pokryty.
  5. Přiveďte hrnec s vodou k varu na středně silném ohni.
  6. Knedlíky opatrně vhoďte do vroucí vody a nechte je vařit 7-10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.
  7. Knedlíky vyjměte z hrnce děrovanou lžící a před podáváním je nechte vychladnout.

Tyto domácí švestkové knedlíky se jistě budou líbit celé rodině. Podávejte je teplé s kopečkem zakysané smetany nebo posypané moučkovým cukrem, abyste si na nich pochutnali.

Skvělé na tomto pokrmu je, že si ho můžete přizpůsobit svým vlastním chutím. Do směsi můžete například přidat trochu citronové šťávy nebo skořice pro intenzivnější chuť. Pro jedinečnější chuť můžete přidat i jiné ovoce, například jablka, hrušky nebo broskve.