Skořicový pletenec – nejlepší recept

Skořicový pletenec

Odpolední posezení u kávy by nebylo ono, kdyby u něj nebyl nějaký ten zákusek, že? Kupovat si je v supermarketu je drahé, přitom si můžete nějakou dobrotu udělat za pár korun. Chce to jen trochu času a bude chutnat všem! Takže jak na to?

Pokud hledáte rychlý a snadný způsob přípravy lahodného dezertu, nehledejte nic jiného než skořicový pletenec. Tato sladká pochoutka se jistě stane hitem pro celou rodinu. Vyzkoušejte tedy tento recept ještě dnes a pochutnejte si na lahodném skořicovém pletenci!

Skořicový pletenec

Pletenec se skořicovou náplní se připravuje spojením skořice a cukru se sladkým kynutým těstem. Těsto se pak rozválí, zaplete do copu a upeče se dozlatova. Po vychladnutí si ho můžete vychutnat buď jen tak, nebo přelitý čokoládovou či tvarohovou polevou.

Je oblíbeným zbožím v pekárnách a lze jej nalézt v různých tvarech, od tradičních copů až po rohlíčky a uzlíky. Je také oblíbenou položkou domácích pekařů, protože ji lze snadno a rychle připravit z několika jednoduchých surovin. S těstem se snadno pracuje a lze z něj zaplétat různé tvary. Technika pletení je také skvělým způsobem, jak si procvičit pekařské dovednosti.

Příprava skořicového pletence

Skořicový pletenec je ideální, pokud nevíte, co k snídani, ale hodí se i ke svačině. Vychutnejte si ho s šálkem kávy nebo čaje nebo jako sladkou pochoutku. Skvěle se hodí také na pozdní snídani nebo na společné posezení.

Těsto se obohacuje máslem, vejci a cukrem a koření se skořicí a muškátovým oříškem. Tradičně se splétá ze tří pramenů, existují však i varianty se dvěma nebo čtyřmi prameny. Po upletení se pletenec potře rozpuštěným máslem a posype skořicí a cukrem. Tím se vytvoří krásná zlatavá kůrka na povrchu a měkký, nadýchaný vnitřek.

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 šálek teplé vody
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů, volitelně

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Přidejte rozpuštěné máslo a teplou vodu a míchejte, dokud nevznikne těsto.
  2. Těsto hněťte asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Poté ho vložte do vymazané mísy a přikryjte vlhkou utěrkou. Nechte těsto asi 1 hodinu kynout.
  3. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválejte ho na velký obdélník silný asi 0,5 cm.
  4. V samostatné míse smíchejte skořici, hnědý cukr a vlašské ořechy (pokud je používáte).
  5. Skořicovou směs rozetřete na těsto a srolujte ho jako roládu. Rozkrojte roládu na 3 stejné díly a spleťte z nich prameny.
  6. Pletenec položte na vymaštěný plech a nechte ho ještě 30 minut kynout.
  7. Předehřejte troubu na 175 °C.
  8. Pletenec pečte 25-30 minut, dokud není zlatohnědý. Před krájením nechte pletenec zcela vychladnout.
Kombinace skořice a cukru vytváří uklidňující chuť, která jistě potěší.

Teplá a lákavá vůně skořicového pletence stačí k tomu, aby se každému sbíhaly sliny. Sladké kynuté těsto poskytuje měkkou a nadýchanou strukturu, která je příjemně vyvážena křupavou kůrkou.

Skořicový pletenec je úžasně požitkářská pochoutka, kterou si můžete vychutnat kdykoli během roku. Ať už hledáte výjimečnou snídani nebo odpolední svačinu, tento skvělý recept na moučník se vám určitě bude líbit. Díky své klasické chuti a slavnostnímu vzhledu je skořicový pletenec skvělým způsobem, jak si osladit den.