Domácí veka – nejlepší recept

Máte chuť na opravdu křupavou a výtečnou veku? tým Verge.cz pro Vás má super recept. Tři veky jen za deset korun? Ale ano, jde to. A domácí veka navíc chutná tak nějak lépe než kupovaná, nejen kvůli té ceně…

Ingredience:

dva a půl hrnku hladké mouky tři čtvrtě kostky droždí dvě lžíce olivového oleje dvě lžičky soli

hrnek vody

Postup:

Do mísy vsypeme mouku, uděláme do ní důlek a nadrobíme do něj kousky droždí. Přilijeme trochu vody a čekáme, než vzejde kvásek. Poté přidáme olivový olej, sůl a vodu, vzešlé těsto poté rozpracujeme dohladka. Připravíme bochník, přikryjeme jej utěrkou a počkáme zhruba hodinu, mezitím bude těsto kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na tři kousky a uděláme z nich válečky. Ty budou na plechu ještě asi dvacet minut kynout. Rozehřejeme troubu na 190 stupňů Celsia, veky potřeme trochou olivového oleje a zhruba dvacet minut pečeme.