Fazolová polévka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2-3 hod – fazole se uvaří do měkka

1 hod 15 min

INGREDIENCE:

  • 1 a 1/2 l vody
  • 20 dkg fazolí
  • 5 dkg cibule a zeleniny
  • 4 dkg tuku
  • 4 dkg mouky na jíšku
  • majoránka
  • česnek
  • 1/8 l mléka
  • 1 a 1/2 dkg soli

POSTUP:

Den předem si přebereme a vypereme fazole, které necháme namočené přes noc ve studené vodě.

Dolijeme studenou vodu a fazole vaříme 2-3 hodiny až slupka zcel změkne. Polévku solíme až při dovaření, aby fazole změkly.

Uvařené fazole protlačíme cedníkem či sítem, zalijeme zeleninovým vývarem nebo přidáme jemně nastrouhanou zeleninu a zahustíme jíškou.

Hotovou polévku osolíme, okořeníme a zlepšíme mlékem.

Pokud chcete mít polévku sytější můžete použít vývar z uzeného masa nebo do polévky nakrájet uzeninu. V některých krajích se přidávají do polévky nudle.

V polévce můžete podávat osmažený, nadrobno nakrájený chléb či housku.