Cheesecake – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2 hod 30 minut

necháme přes noc uležet

INGREDIENCE:

  • 150 g světlých máslových sušenek
  • 100 g másla
  • 900 g sýru „cream cheese“
  • 6 vajec
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
  • 200 ml 30% zakysané smetany
  • 150 g cukru krupice
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 citron
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • ovoce na polevu (může být i mražené, doporučujeme lesní plody či jahody).

POSTUP

Sušenky rozemelte na drť, smíchejte je s rozpuštěným máslem a natlačte je na dno dortové formy o průměru 24 cm, které jste vyložili pečicím papírem. Dejte na 15 minut odpočinout do lednice a mezitím se vrhněte na krémovou náplň.

Do mísy vložte cream cheese a celá vejce. Přidejte obě smetany, cukr, mouku, šťávu z jednoho citronu a vanilkový extrakt. Ručním šlehačem krém na nejnižší otáčky pomalu promíchejte. Z lednice vyndejte formu a sušenkový základ zalijte krémem.

Vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia a pečte 15 minut. Poté teplotu stáhněte na 135 stupňů a pokračujte dalších 70 minut. Zkuste do trouby vložit plech s kastrůlkem s horkou vodou – aby uvnitř bylo vlhko a cheesecake se během pečení nepropadl.

Troubu po upečení vypněte, neotevírejte a minimálně hodinu nechte cheesecake v rozehřáté troubě stát.

Pokud byste ji otevřeli, povrch cheesecaku by vám popraskal a celý by se zdrcnul.

Zchladlý dort přemístěte do lednice a nechte ho tam pořádně vychladit, ideálně přes noc. Poté ho nakrájejte na kousky, přelijte polevou z rozmixovaného ovoce a je hotovo.