Boršč – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

2-2,5 hod

INGREDIENCE:

  • 500 g hovězího masa
  • 1 1/2 l vody
  • 400  hlávkového zelí
  • 300 g brambor
  • 250 g červené řepy
  • 3 rajčata
  • 20 g hladké mouky
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 100 g kysané smetany
  • 200 g kořenové zeleniny
  • cibule
  • 20 g sádla
  • 1 lžíce másla
  • bobkový list
  • česnek
  • pepř
  • paprika
  • sůl
  • ocet
  • petrželka

POSTUP

Uvaříme vývar z masa a přecedíme jej.

Očištěnou řepu nakrájíme na nudličky a podusíme s rajčatovým protlakem, octem v části vývaru z masa.

Nakrájenou a očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli zlehka osmažíme na másle, zaprášíme moukou, kterou slabě opražíme, rozředíme zchladlým vývarem, rozmícháme a provaříme.

Do vývaru z masa přidáme brambory rozkrájené na velké kostky, nahrubo nakrájené zelí, dušenou červenou řepu, osolíme a uvaříme 10-15 minut.

Potom přidáme kořenovou zeleninu osmaženou s moukou, bobkový list, pepř, papriku, a vaříme dokud nejsou brambory a zelí měkké.

Do hotového boršče zamícháme sádlo utřené s česnekem, přidáme na kousky nakrájené maso, na plátky pokrájené rajčata, krátce povaříme asi 2 minuty, a necháme 15-20 minut ustát.

Boršč prohřejeme a podáváme s kysanou smetanou a drobně nasekanou petrželkou.