Boršč – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
2-2,5 hod
INGREDIENCE:
- 500 g hovězího masa
- 1 1/2 l vody
- 400 hlávkového zelí
- 300 g brambor
- 250 g červené řepy
- 3 rajčata
- 20 g hladké mouky
- 100 g rajčatového protlaku
- 100 g kysané smetany
- 200 g kořenové zeleniny
- cibule
- 20 g sádla
- 1 lžíce másla
- bobkový list
- česnek
- pepř
- paprika
- sůl
- ocet
- petrželka
POSTUP
Uvaříme vývar z masa a přecedíme jej.
Očištěnou řepu nakrájíme na nudličky a podusíme s rajčatovým protlakem, octem v části vývaru z masa.
Nakrájenou a očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli zlehka osmažíme na másle, zaprášíme moukou, kterou slabě opražíme, rozředíme zchladlým vývarem, rozmícháme a provaříme.
Do vývaru z masa přidáme brambory rozkrájené na velké kostky, nahrubo nakrájené zelí, dušenou červenou řepu, osolíme a uvaříme 10-15 minut.
Potom přidáme kořenovou zeleninu osmaženou s moukou, bobkový list, pepř, papriku, a vaříme dokud nejsou brambory a zelí měkké.
Do hotového boršče zamícháme sádlo utřené s česnekem, přidáme na kousky nakrájené maso, na plátky pokrájené rajčata, krátce povaříme asi 2 minuty, a necháme 15-20 minut ustát.
Boršč prohřejeme a podáváme s kysanou smetanou a drobně nasekanou petrželkou.