Vepřová roláda – nejlepší recept

Vepřová roláda je vynikající a jedinečný pokrm, který se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti nebo pro chutnou rodinnou večeři. Vepřová roláda je maso, které je naplněné aromatickou směsí ingrediencí, jako je např. slanina, bylinky nebo zelenina, a poté zarolována a upečena.

Příprava vepřové rolády začíná sestavením ingrediencí na náplň. Mezi oblíbené náplně patří česnek, rozmarýn, petržel a cibule, ale také uzená slanina, párky či klobásy a houby. Můžete také experimentovat s různými přísadami. Jakmile si vyberete náplň, začnete připravovat vepřové maso. Začněte tím, že z vepřového masa odstraníte tuk a maso osušíte. Vepřové maso osolte, opepřete a okořeňte kořením podle vlastních preferencí a poté na něj rozprostřete náplň podle vlastního výběru.

Po rozetření náplně na vepřové maso začněte vepřové maso svinovat. Vepřové maso začněte svinovat od jednoho konce a rukama si pomáhejte náplň zastrčit do vepřového masa. Až se dostanete na druhý konec, zajistěte vepřovou roládu pomocí kuchyňského provázku. Jakmile je vepřové maso srolované, položte roládu na plech. Vepřovou roládu přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 177 °C asi 25 minut (záleží na typu zvoleného masa).

Vepřovou roládu vyjměte z trouby a položte ji na prkénko na krájení. Vepřové maso nakrájejte na plátky a podávejte s libovolnou přílohou. Ať už to budou pečené sladké brambory nebo zelený salát, tento pokrm bude jistě hitem!

Vepřová roláda je báječný pokrm plný chuti, na kterém si může pochutnat každý. Vepřová roláda, naplněná oblíbenými ingrediencemi a upečená v troubě, je snadné jídlo, které jistě udělá dojem. Díky správné kombinaci ingrediencí můžete připravit lahodnou vepřovou roládu, kterou si zamilují vaši hosté, přátelé i rodina.

Vyzkoušejte i další chutné rolády:

Vepřová roláda – recept

Vepřová roláda je zajímavý pokrm. Díky univerzálnosti ingrediencí ji lze snadno přizpůsobit a pokaždé vytvořit něco jedinečného. Ať už ji podáváte při zvláštní příležitosti, nebo jen na běžný všední večer, vepřová roláda je pokrm, u kterého si můžete být jisti, že vašim hostům bude chutnat.

Čas přípravy

  • 1 hodina 15 minut

Ingredience na vepřovou roládu

  • 900 g vepřové kýty
  • cibule
  • 6 nakládaných okurek
  • 4 párky
  • pepř
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • tuk na smažení
  • 4 vejce

Postup na vepřovou roládu

  1. Vepřovou kýtu rozřízneme na velký plát, který naklepeme.
  2. Z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
  3. Dále na maso poklademe osmaženou cibuli a míchaná vajíčka, která jsme si předem připravili.
  4. Jako další vrstvu položíme slabé párky a nakládané okurky, které rozřízneme podélně na čtvrtiny.
  5. Maso svineme a zavážeme silnou nití.
  6. Dáme do pekáče, trochu podlijeme vodou.
  7. Vložíme do trouby na 230 °C a necháme péct přibližně hodinu.

Zajímavosti o vepřové roládě

Vepřová roláda je klasický pokrm, na kterém si mnozí milovníci jídla pochutnávají již po staletí. Jídlo bohaté na chuť se skládá především z vepřového masa, a to buď vykostěného, nebo s kostí, které se plní různými náplněmi a poté se sroluje do tvaru válce a dokonale upeče. Toto hlavní jídlo se stalo oblíbeným v mnoha zemích světa a často se podává s různými přílohami.

  • Zajímavostí je, že vepřová roláda se často podává jako hlavní jídlo pro zvláštní příležitosti. Je to pravděpodobně proto, že tento pokrm je natolik jedinečný a nezapomenutelný, že vyvolá trvalý dojem. Vepřovou roládu lze navíc podávat i za studena, takže se skvěle hodí na piknik nebo na pohoštění, protože ji není třeba dále vařit.
  • Další zajímavostí o vepřové roládě je, že původně vznikla ve středověku jako guláš. V této době chtěli lidé z masa získat co nejvíce, a proto maso před dušením v hrnci plnili různými přísadami. Postupem času se z toho vyvinul způsob pečení, který dnes známe jako vepřovou roládu.
  • V neposlední řadě je roláda jedinečná i svým tvarem. Tradičně se váže do tvaru špalku, ale v posledních letech se experimentuje s různými tvary, jako jsou kruhy, srdce nebo dokonce hvězdy. To umožňuje ještě více kreativních možností prezentace v závislosti na příležitosti.

Vepřová roláda je klasickým pokrmem a zároveň kulinářským zázrakem. Její přitažlivost spočívá v bohaté chuti, rozmanitosti náplní a způsobu přípravy. Některá jídla se připravují jen pro svou chuť, zatímco vepřová roláda přináší na stůl něco skutečně výjimečného.