Pizza – nejlepší recept

Pizza je velmi populární jídlo nejen v Itálii, ale po celém světě. Jedná se o tenký plát těsta, který je obvykle pokrytý rajčatovou omáčkou a posypán různými ingrediencemi a sýrem.

Původ této lahodné pochoutky sahá až do starověkého Říma a Řecka, kde se podobné pokrmy připravovaly již před naším letopočtem. Dnes můžeme být svědky různých variant pizzy, které se liší podle regionů, zemí či dokonce restaurací.

Nejoblíbenější však zůstává klasická italská pizza, která se skládá z plátků salámu, šunky, papriky a houby. Další oblíbenou variantou je pizza capricciosa, která obsahuje i olivy, artyčoky a vejce. Nejvíce známým druhem pizzy je pizza Margherita, pojmenovaná po italské královně Margheritě Savojské. Tato jednoduchá pizza je pokrytá pouze rajčatovým pyré, mozzarellou a bazalkou. Tento druh pizzy se stala symbolem Itálie a je oblíbeným jídlem po celém světě.

Pizza se dá připravit nejen v restauracích, ale také doma. Stačí koupit speciální těsto nebo si můžete těsto připravit sami, rajčatovou omáčku a oblíbené ingredience podle vlastní chuti. Doma si také můžete vybrat ze široké škály tvarů, jako jsou kruhové, čtvercové či dokonce srdcové pizzy.

Kromě klasických ingrediencí se v poslední době staly populárními také pizzy s pestem, humusem nebo dokonce s ovocem jako ananas nebo jahody. Tyto varianty pizzy však nejsou u puristů moc oblíbené.

Mnoho pizzerií nabízí také možnost si svou pizzu přizpůsobit a vybrat si přesně ty suroviny, které si přejete. Některé pizzerie jsou také zaměřené na veganské nebo bezlepkové pizzy, aby si mohli pochutnat i lidé s různými dietními potřebami.

Pizza se hodí na každou příležitost – na rychlý oběd, při večerním posezení s přáteli nebo dokonce jako posilující jídlo po dlouhém večírku.

Ačkoli se mnoho lidí obává toho, že pizza není zrovna zdravé jídlo, může vám přinést i mnoho pozitiv. Obsahuje totiž množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Rajčatová omáčka obsahuje antioxidanty a bazalka má protizánětlivé účinky.

Pizza je tedy nejen chutná, ale i vcelku zdravá pochoutka. Ať už si ji raději vychutnáte v nejbližší pizzerii nebo si ji připravíte doma, toto italské jídlo si získalo své místo v srdcích mnoha lidí po celém světě. Tak na co ještě čekáte?

Připravte si doma svoji oblíbenou pizzu:

Pizza – recept

Pizza je ikonické jídlo, které se stalo oblíbeným po celém světě. Tento italský pokrm se skládá z křehkého, tenkého těsta pokrytého rajčatovým nebo bílým omáčkou a různými přísadami, které se zpravidla pečou v peci. Pizza se stala nedílnou součástí našeho jídelníčku, ať už si ji objednáváme v restauraci, nebo ji připravujeme doma.

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience na pizzu

Pizza těsto:

  • 3 hrníčky hladké mouky (360 g)
  • 1/2 hrníčku vody (180 g)
  • 1 vrchovatá kávová lžička soli
  • 1/8 kostky droždí (4-5 g)
  • 2 malé kávové lžičky olivového oleje

Obloha:

  • rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání) -nikdy ne kečup!
  • sýr mozzarella
  • ostatní suroviny dle libosti (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá…)

Postup na pizzu

  • Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl.
  • Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme.
  • Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. 
  • Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence.
  • Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř.
  • Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly.
  • Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás (těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování).
  • Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu.
  • Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečící plech (nebo nejlépe pouze na pečící papír).
  • Těsto potřeme drcenými rajčaty, přidáme sýr a ostatní suroviny.
  • Mezi tím se nám již rozehřívá trouba na min. 250 °C.  
  • Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozarellu, a proto ji můžeme vložit do trouby.
  • Pečení bude trvat přibližně 10-15 minut.
  • Po upečení pizzu urychleně spotřebujeme.

TIP

  • Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít.
  • Těsto se dává do mrazáku už nakynuté!

Zajímavosti o pizze

Pizza je milované jídlo po celém světě a pro mnoho lidí je ikonickou součástí italské kuchyně. Tato pochoutka, původem z Neapole, se stala světovým fenoménem a má svou vlastní kulturu a tradice.

  • Původ pizzy – Pizza má své kořeny v Itálii, konkrétně v Neapoli. První pizzy se zde objevily v 18. století, pravděpodobně jako obyčejný chléb, který pekaři dávali do pecí na ohni. Poté se postupně začala rozšiřovat po celé Itálii a odtud se dostala i do zbytku světa.
  • Nejstarší pizzerie – Existuje několik pizzerií v Itálii, které se pyšní titulem nejstarší pizzerie na světě. Mezi ně patří například Pizzeria Port’Alba v Neapoli, která je otevřena už od 18. století, nebo Pizzeria Da Michele v Neapoli, která funguje od roku 1870. Obě tyto pizzerie jsou velmi oblíbené a staly se turistickými atrakcemi.
  • Světová popularita – Pizza je dnes oblíbená po celém světě a existují různé regionální variace. V Itálii se pizzy často pečou v peci na dřevo o teplotě přes 400 °C, zatímco v Americe jsou často pečeny v elektrických pecích. V Japonsku se pizza často zdobí mořskými plody, zatímco v Brazílii se přidávají různé druhy masa.
  • Pizzerie na každém rohu – Nejenže se pizza stala oblíbeným jídlem v domácnostech, ale také se rozšířila po celém světě v podobě pizzerií. V některých městech je jedna pizzerie vedle druhé, což dokazuje, jak oblíbená je tato pochoutka. Díky tomu si můžeme vychutnat nejen tradiční italskou pizzu, ale i místní variace a experimentální kombinace.
  • Pizza jako součást kultury – V mnoha zemích se pizza stala pevnou součástí kultury. V Itálii se například konají pravidelné festivaly věnované pizze, kde se soutěží o nejlepší recepty a pečení v tradičních pecích. V New Yorku je pak každý rok pořádán festival Pizza Week, kde můžete ochutnat pizzy z různých pizzerií a zúčastnit se soutěží.

Pizza je tedy nejen výtečným jídlem, ale i důležitou součástí kultury a tradice. Je fascinující sledovat, jak se tato jednoduchá pochoutka vyvinula v celosvětový fenomén, který stále získává nové příznivce. Ať už si dáte tradiční Margheritu nebo nějakou netradiční kombinaci, jedno je jisté – pizza je prostě skvělá.