Těstovinový salát – nejlepší recept

Těstovinový salát je klasické jídlo, které je všeobecně oblíbené. Nejenže je skvělou přílohou na rodinné oslavy a setkání, ale je také výživným a chutným jídlem sám o sobě. Díky kreativním variacím, různým přísadám a zajímavým chuťovým profilům je těstovinový salát skvělou volbou po celý rok.

Stejně jako klasický salát může těstovinový salát obsahovat jak zdravé a lehké pokrmy, tak i požitkářské recepty. V závislosti na požadované struktuře a vzhledu lze použít jakýkoli druh těstovin. Pro lehčí verzi jsou oblíbené dlouhé těstoviny, jako jsou špagety nebo fettuccini, které se obvykle míchají se spoustou zeleniny. Pro vytvoření vydatnějšího pokrmu jsou výbornou volbou krátké těstoviny, jako jsou penne nebo makarony, které se často kombinují s masem, sýrem nebo fazolemi.

Ti, kteří hledají něco kreativnějšího, mohou přidáním jedinečných bylinek, zeleniny a kvalitních olejů a octů skutečně vylepšit chuťový profil. Další přísady, jako jsou pikantní papričky, jalapeňos nebo kapary, dodají jídlu zvýrazněnou chuť. Do těstovinového salátu lze přidat jakýkoli druh sýra, od jemné fety a drceného parmazánu až po pikantnější modrý nebo kozí sýr. Možnosti jsou neomezené; jakákoli kombinace těchto ingrediencí může vytvořit jedinečnou chuť.

Těstovinový salát může mít ještě větší přínos pro zdraví, pokud je doplněn luštěninami, například cizrnou nebo bílými fazolemi. Luštěniny jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a mikroživin, které jsou důležité pro zdravou výživu.

Těstovinový salát je neuvěřitelně všestranný pokrm, který lze podávat jako samostatné jídlo, předkrm nebo přílohu. Může být také skvělou volbou pro vaření, kempování nebo piknik, protože je snadno přenosný a může se podávat studený. Určitě se stane hitem pro rodinu i přátele. Díky svým zářivým barvám, chutím a texturám těstovinový salát vždy zaujme dav.

Pokud si chcete do jídelníčku zařadit více těstovin, podívejte se i na další recepty:

Těstovinový salát – recept

Pokud jde o letní zábavu, není pochyb o tom, že těstovinový salát je klasickou pochoutkou pro všechny. Nejenže je chutný a snadno se připravuje, ale je také velmi univerzální.

Čas přípravy

  • 10 minut

Ingredience na těstovinový salát

  • 250 g kuřecích prsou
  • 300 g těstovin
  • 1/3 čínského zelí
  • 3 barevné papriky
  • vajíčko natvrdo
  • 100g točeného salámu
  • cibule
  • lžička olivového oleje
  • 2 rajčata
  • 1/3 salátové okurky
  • 100 g eidamu
  • 2 lžíce majonézy
  • lžička kari
  • černý pepř
  • sůl

Postup na těstovinový salát

  1. Těstoviny uvaříme ve slané vodě.
  2. Uvařené těstoviny scedíme a necháme vychladnout. 
  3. Kuřecí prsa si nakrájíme na malé kousky, osolíme, okořeníme např. kari kořením.
  4. Na rozehřáté pánvi s olejem maso opečeme. 
  5. Vychladlé těstoviny i maso smícháme s na kostičky nakrájeným sýrem, salámem, uvařeným vejcem, cibulí a veškerou zeleninou.
  6. Podle chuti salát osolíme, opepříme, přidáme trochu majonézy a zakápneme olejem. 
  7. Hotový těstovinový salát dáme vychladit do ledničky.
  8. Těstovinový salát podáváme studený.

Zajímavosti o těstovinovém salátu

Těstovinový salát je jedním z nejuniverzálnějších pokrmů. Ať už pořádáte letní grilovačku nebo plánujete piknik, nelze popřít, že mísa čerstvého těstovinového salátu může být hvězdou přehlídky. Na těstovinovém salátu je skvělé to, že recepty, které můžete připravit, nejsou téměř nijak omezené. Existuje však několik zajímavostí, které vás o něm možná překvapí.

  • Zaprvé, věděli jste, že první zmínky o nějaké formě těstovinového salátu pocházejí již z dob Římské říše? Je to zaznamenáno v Apiciovi, sbírce starořímských receptů ze 4. století. Ačkoli se těstovinový salát, který známe dnes, tomu tehdejšímu nepodobá, tento pokrm odolal zkoušce časem.
  • Základem těstovinového salátu jsou samozřejmě těstoviny. Nejoblíbenějšími tvary těchto salátů jsou obvykle mašle, mušle a rotini (spirály). Použít však můžete také fusilli (vývrtky), penne, farfalle (motýli), makaróny a mnoho dalších tvarů.
  • Pokud jde o salátové zálivky, existuje mnoho možností. Mezi běžné zálivky patří tradiční vinaigrette, italský, francouzský, Thousand Island, Caesar nebo ranch. Těstovinový salát však můžete připravit i se smetanovou zálivkou, jako je majonéza, řecký jogurt nebo zakysaná smetana.
  • Pokud chcete těstovinový salát ozvláštnit, zvažte přidání bílkovin, zeleniny, ovoce, sýrů, ořechů a bylinek. Z bílkovin jsou vynikající vařené kuřecí maso, krevety a tuňák. Ze zeleniny se hodí okurky, rajčata, mrkev, paprika, cibule a houby.
  • Ovoce, jako jsou jablka, hroznové víno, jahody, broskve, pomeranče, ananas a hrušky, může těstovinovému salátu dodat jas, zatímco sýry, jako je parmazán a feta, ho mohou příjemně oživit. Ořechy (například mandle, vlašské a pekanové ořechy) a bylinky (například bazalka, oregano, petržel a tymián) mohou pokrm dotvořit svou chutí.

Ať už jste na grilovačce nebo na pikniku, mísa těstovinového salátu je ideální volbou. Díky římským kořenům a snadné úpravě není divu, že je tento pokrm tak oblíbený. Navíc si můžete připravit mnoho různých druhů těstovinových salátů a nikdy se nenudit.