Hrachová polévka – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

20 minut

doba vaření 1 hodina

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g párků nakrájených na kolečka
  • 1 oloupaná cibule nakrájená na drobno
  • 2 oloupané a utřené stroužky česneku
  • 4 očištěné jarní cibulky nakrájené na kolečka
  • 1/4 malého ledového salátu pokrájeného nahrubo
  • 2 lžičky sekané čerstvé máty
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 750 ml vody
  • 100 g propláchnutého loupaného půleného hrachu
  • 200 g mraženého hrášku
  • 3/4 lžičky soli
  • mletý pepř
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • snítky čerstvé máty na zdobení

Ve větším hrnci rozehřejeme olej, na mírném ohni 2-3 minuty opékáme párky a vyndáme je na ubrousek.

Do hrnce přidáme cibuli a česnek a dusíme do měkka. Přidáme jarní cibulku, salát, mátu a zázvor a pod pokličkou dusíme 5 minut.

Přilijeme vodu a přidáme loupaný hrách. Uvedeme do varu, pak stáhneme plamen a na mírném ohni pod pokličkou vaříme 40 minut za občasného zamíchání.

Přidáme zmrazený hrášek, opět uvedeme do varu a vaříme dalších 5 minut, aby hrášek změkl. Odstavíme polévku z ohně a necháme trochu vychladnout.

Polévku na několikrát rozmixujeme do hladka, případně propasírujeme sítkem. Do rozmixované polévky přidáme párky a prohřejeme. Ochutíme solí a trochou pepře. Hotovou polévku naléváme do ohřátých talířků, ozdobíme parmezánem a mátou, podáváme s teplým křupavým chlebem.