Hrachová polévka – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
20 minut
doba vaření 1 hodina
INGREDIENCE:
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g párků nakrájených na kolečka
- 1 oloupaná cibule nakrájená na drobno
- 2 oloupané a utřené stroužky česneku
- 4 očištěné jarní cibulky nakrájené na kolečka
- 1/4 malého ledového salátu pokrájeného nahrubo
- 2 lžičky sekané čerstvé máty
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 750 ml vody
- 100 g propláchnutého loupaného půleného hrachu
- 200 g mraženého hrášku
- 3/4 lžičky soli
- mletý pepř
- 50 g strouhaného parmezánu
- snítky čerstvé máty na zdobení
Ve větším hrnci rozehřejeme olej, na mírném ohni 2-3 minuty opékáme párky a vyndáme je na ubrousek.
Do hrnce přidáme cibuli a česnek a dusíme do měkka. Přidáme jarní cibulku, salát, mátu a zázvor a pod pokličkou dusíme 5 minut.
Přilijeme vodu a přidáme loupaný hrách. Uvedeme do varu, pak stáhneme plamen a na mírném ohni pod pokličkou vaříme 40 minut za občasného zamíchání.
Přidáme zmrazený hrášek, opět uvedeme do varu a vaříme dalších 5 minut, aby hrášek změkl. Odstavíme polévku z ohně a necháme trochu vychladnout.
Polévku na několikrát rozmixujeme do hladka, případně propasírujeme sítkem. Do rozmixované polévky přidáme párky a prohřejeme. Ochutíme solí a trochou pepře. Hotovou polévku naléváme do ohřátých talířků, ozdobíme parmezánem a mátou, podáváme s teplým křupavým chlebem.