Candát – nejlepší recept
ČAS PŘÍPRAVY:
1 hod
INGREDIENCE:
- 800 g očištěného candáta staženého z kůže
- 150 g másla
- 1 dl bílého vína
- 50 g oloupané cibule
- 100 g očištěného celeru
- 2 dl husté kyselé smetany
- 2 žloutky
- 150 g ementálu
- 150 g šunky
- mletý pepř
- pažitka
- petrželová nať
- citrón
POSTUP
Candáta vykostíme, omyjeme a očistíme a následně jej nakrájíme na porce, které vložíme do nádoby. K candátovi přidáme polovinu množství másla, očištěný celer a cibuli pokrájené na jemno, vše zalijeme vínem, osolíme a pod pokličkou udusíme téměř do měkka.
Udušené porce vložíme do máslem vymazané zapékací mísy, slabě opepříme, posypeme jemně nakrájenou pažitkou a zakryjeme plátky šunky.
Šťávu z celere a cibule prolisujeme a zalijeme směsí žloutků se smetanou, přidáme poloviční množství nastrouhaného sýra a důkladně vše promícháme. Touto směsí polijeme připraveného candáta a vše posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a pokapeme máslem.
Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Candáta při podávání dozdobíme kolečkem citrónu a petrželovou natí. Jako přílohu podáváme brambory či zeleninové saláty.