Candát – nejlepší recept

ČAS PŘÍPRAVY:

1 hod

INGREDIENCE:

  • 800 g očištěného candáta staženého z kůže
  • 150 g másla
  • 1 dl bílého vína
  • 50 g oloupané cibule
  • 100 g očištěného celeru
  • 2 dl husté kyselé smetany
  • 2 žloutky
  • 150 g ementálu
  • 150 g šunky
  • mletý pepř
  • pažitka
  • petrželová nať
  • citrón

POSTUP

Candáta vykostíme, omyjeme a očistíme a následně jej nakrájíme na porce, které vložíme do nádoby. K candátovi přidáme polovinu množství másla, očištěný celer a cibuli pokrájené na jemno, vše zalijeme vínem, osolíme a pod pokličkou udusíme téměř do měkka.

Udušené porce vložíme do máslem vymazané zapékací mísy, slabě opepříme, posypeme jemně nakrájenou pažitkou a zakryjeme plátky šunky.

Šťávu z celere a cibule prolisujeme a  zalijeme směsí žloutků se smetanou, přidáme poloviční množství nastrouhaného sýra a důkladně vše promícháme. Touto směsí polijeme připraveného candáta a vše posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a pokapeme máslem.

Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Candáta při podávání dozdobíme kolečkem citrónu a petrželovou natí. Jako přílohu podáváme brambory či zeleninové saláty.