Jak vybrat vláček pro vaše dítko

Přemýšlíme, co jsme si přáli, když jsme byli děti. K narozeninám, k Vánocům… nad čím jsme slintali, když v televizi běžela reklama a co jsme si třeba vždycky přáli a pořídili si to až v dospělosti, anebo až když jsme sami měli děti. Bez ohledu na proměnné se zcela určitě opakuje jedna věc a tou věcí jsou vláčky.

Vláčky – podle čeho vybírat pro svou ratolest

Můj první vláček jezdil po kolejích, které byly napojené na takovou šedou bednu (nevyznám se v tom, ale hádám, že to bylo něco jako trafo). Byla zapojená do zásuvky a otáčením bílého kola se šipkou se určovala rychlost a směr, kterým vláček jel. Mě i ségře mohlo být tak osm, hádám. Dřív jsme se k vláčkům nedostaly.

To je dneska ale jiné. Už ti nejmenší mašinfírové, kteří se vzhlédli v kráse železnice, vláčků a vláčkodrah, mají možnost rozjet dobrodružství na kolejích na plné pecky. Jde jen o to, dobře si vybrat. Vláčky pro děti lze přitom vybírat podle nejrůznějších preferencí:

Vláčky podle věku

Tohle je celkem jasné. Dvouletému špuntovi asi těžko někdo svěří do rukou vláček na dálkové ovládání nebo sběratelské kousky za statisíce. Nevadí, nevadí. I škvrňata se dosytosti vyřádí, protože vláčky a autíčka jsou stálicemi v nabídce hraček už po celé generace. 

Pro nejmenší milovníky vláčků jsou skvělou alternativou dřevěné vláčky. Obliba dřevěných hraček v posledních letech strmě stoupá a jako skvělá volba se v tomto případě jeví vláčky Brio. Dřevěné vláčky jsou uzpůsobené pro malé děti a vynikají svou jednoduchostí. Jsou sestavené z minimálního počtu kusů, které při sobě navíc velmi dobře drží, čímž se eliminuje nebezpečí polknutí menších předmětů. Dřevěné vláčky skvěle doplňují nejrůznější vláčkodráhy, které můžete, díky velkému množství rozšiřujících sad, vybudovat prakticky po celém pokojíku.

Když se u dětí objeví nadšení pro drážní dobrodružství a konečně přestanou všechno ožužlávat, můžete sáhnout po vláčkách z jiných materiálů. Děti milující příběhy Mašinky Tomáše jistě ocení stejnojmenné vláčky, které stejně jako u dřevěných, tak u plastových doplňují modely nejrůznější vláčkodráhy s celou řadou příslušenství. V nabídce vláčkodrah tak krom jiného najdete třeba i nákladní výtah nebo dřevěný železniční most.Pro děti předškolního věku se pak skvěle hodí elektrické vláčky, například tato mohutná elektrická lokomotiva se světly a lze uvažovat taky o vláčkovém modelářství.

Zdroj: brio-hracky.cz

Oblíbené značky vláčků

Pokud se nechceme bavit vyloženě o železničním modelářství, ale zajímají nás spíš dětské hračky, pak se nám nabídka vláčků a vláčkodrah zúží na dvě základní značky:

Brio vláčky

Vláčky a vláčkodráhy Brio patří v současné době k nejvyhledávanějším hračkám na trhu. Značka Brio ale nevyrábí pouze dřevěné vláčky. V sortimentu firmy Brio najdeš celou řadu nádherných dřevěných hraček, které se pyšní vysokou kvalitou zpracování. Kromě produktů nazvaných „Má první železnice“, nabízí Brio také „klasickou železnici“, dřevěné vláčky, silnice a edici produktů Disney. 

Vláčky Mašinka Tomáš

Vláčky z pohádky Mašinka Tomáš (Thomas & Friends) se podobně jako vláčky značky Brio těší velké oblibě. Jsou vyráběny ze dřeva i dalších materiálů a svým provedením lákají ke hře jak nejmenší mašinfíry, tak starší železničáře. Na rozdíl od Brio vláčků nejsou svým provedením tak blízké realitě, což jim ale nikterak neubírá na kráse, spíš naopak. Každý z vláčků se na svět doslova dívá, protože vláčky Mašinka Tomáš mají obličeje, které se usmívají nebo třeba mračí podle toho, jaký vláček si zrovna pořídíš.

Zdroj foto: prokonzole.cz

Vláčky podle ceny

Kdybychom se měli bavit o pořizovací ceně vláčků a kolejnic pro železniční modelářství, museli bychom se nejdřív prokousat teorií volby měřítek a následně bychom řešili výrobce, což je pro cenu modelů vláčků jeden z mnoha určujících faktorů. My se ale v tomhle článku zaměřujeme na dětské hračky, kde naštěstí otázka ceny není zase až tak složitá.

Pokud jde o výše zmíněné Brio vláčky, tak cena základních modýlků se pohybuje kolem dvou set korun za jeden kus. Za dražší propracovanější modely zaplatíte kolem sedmi set korun a částka za sety se může vyšplhat až k několika tisícům.

Vláčky Mašinka Tomáš startují podobně jako Brio na částce kolem dvou set korun a nejdražší vláčkodráhy sahají svou pořizovací cenou lehce pod částku tří tisíc korun.

Fascinace vláčky odjakživa

Vlaky nás fascinují už od dětství. Ta síla a rychlost. Obrovské železné kolosy prohánějící se železnicí napříč celým světem. Kam všude až dojedou, co všechno asi vezou. Osobní vlaky i náklaďáky mají své fanoušky úplně všude, napříč celým věkovým spektrem.

Hra s vláčky skvěle rozvíjí představivost i sociální dovednosti. Takže dost řečí – Připravte si jízdenky, vyrážíme 🙂

Zdroj hlavní foto: mironet.cz