Šípkové víno

1 a 1/2 litru šípek, 1,70 kg cukru, 3 litry vody

Pěkné červené šípky zbavíme věškerých stopek, okvětí, umyjeme je a nařežeme na bocích. Potom dáme šípky do 5-litrové láhve s úzkým hrdlem. Zvlášť uvaříme cukr s vodou (vařit asi 5 minut), přecedíme přes ubrousek a studený nalejeme na šípky, potom láhev dvojmo dobře zavážeme pergamenovým papírem a asi 6-10 týdnů necháme stát na teplém místě. S láhvemi nesmíme hýbat, ani je otvírat. Když klesnou všechny šípky na dno, opatrně slejeme víno ( pomocí trychtýře a čisté vaty) do čistých láhvi, zazátkujeme je a na studeném místě uložíme na 1 rok. Čím je víno starší tím bude lepší. Na zbylé šípky v láhvi znovu nalejem uvařený čistý cukr (stejné množství) a za další 3 týdny je víno opět hotové. Zase ho slejeme, láhve zavřeme a uložíme. Druhé víno bývá ještě chutnější jak to prvé.

Originál recept Sandtnerová-Kniha kuchárských predpisov a rozpočtov (1950)