Zapečený květák

1 větší květák, 2 lžíce oleje, 2 pórky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce posekané pažitky, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml kyselé smetany, 3 lžíce bílého vína, 100 g postrouhaného sýra, 25 g strouhanky, 25 g oříšků, ½ lžičky mleté červené papriky, sůl

Květák očistíme, rozebereme na růžičky, umyjeme a povaříme v osolené vodě ne úplně do měkka. Scedíme a necháme okapat.

Na oleji osmažíme pórek, přidáme posekaný česnek, pažitku a víno. Mícháme, až se víno téměř odpaří. Na másle jemně opražíme mouku, zalijeme mlékem, promícháme, a když začne vřít, odtáhneme, přimícháme kyselou smetanu a dochutíme.

Do vymaštěného pekáče navrstvíme květák s pórkem, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Navrch dáme ještě směs strouhanky, posekaných ořechů a mleté červené papriky.

Vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.

bílé vínočesnekkvětákmáslopažitkapórekstrouhankasýr