Těstovinový salát – recepty

Těstovinový salát je oblíbeným pokrmem, který se objevuje na talířích po celém světě. Snadno připravitelný, pestrobarevný a plný lahodných přísad, těstovinový salát láká svým osvěžujícím vzhledem i bohatou chutí.

Hlavními surovinami pro těstovinový salát jsou samozřejmě těstoviny. Dalšími klíčovými složkami jsou zelenina (rajčata, okurky, papriky, šalotky atd.), sýr (feta, mozzarella, eidam) a často také různé druhy masa nebo ryb.

Pokud jste vegetarián nebo veganka, nezoufejte – těstovinový salát může být vynikající i bez masa, díky sytosti těstovin a rozmanitosti zeleniny.

Je mnoho variací, jak si těstovinový salát připravit, vyzkoušejte jednoduchý těstovinový salát se zeleninou, luxusní těstovinový salát se šunkou, těstovinový kuřecí salát nebo tuňákový salát s těstovinami, nebo pokud chcete omezit konzumaci masa, tak si připravte nejlepší těstovinový salát bez masa. Záleží jen na vašich preferencích.

TIP: Další salát, který zasytí je například salát z červené čočky. Vyzkoušet můžete také párkový salát nebo vlašský salát.

Každý těstovinový salát vám vždy nabídne osvěžující a chutný zážitek.

Těstovinový salát – recept na nejlepší těstovinový salát s majonézou

Těstovinový salát s majonézou je jedním z oblíbených jídel, které si zamilují dospělí i děti. Je snadno připravitelný, plný chutí a možností, jak ho přizpůsobit svým osobním preferencím.

Ingredience na nejlepší těstovinový salát s majonézou

  • 250 g těstovin
  • 1 menší cibule
  • 1 střední paprika
  • 1 malá mrkev
  • 1/2 šálku kukuřice
  • 1/2 šálku hrášku
  • 1/4 šálku naklíčených klíčků (volitelné)
  • 1/4 šálku nakrájených čerstvých bylinek (petržel, kopr, bazalka – dle preference)
  • 1/2 šálku majonézy (můžete použít klasickou nebo veganskou variantu)
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžička cukru (nebo dle chuti)
  • 2 lžíce octa
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na nejlepší těstovinový salát s majonézou

  1. Přiveďte osolenou vodu v hrnci k varu a dejte do ní těstoviny. Vařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
  2. Poté je sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo další vaření. Nechte je úplně vychladnout.
  3. V malé pánvi osmažte nakrájenou cibuli a papriku, dokud nebudou měkké. Poté je nechte vychladnout.
  4. Ve velké míse smíchejte majonézu, hořčici, ocet a cukr. Důkladně promíchejte, abyste získali hladkou omáčku.
  5. Do mísy s omáčkou přidejte uvařené těstoviny, osmaženou cibuli s paprikou, nastrouhanou mrkev, kukuřici, hrášek, naklíčené klíčky a nakrájené bylinky. Lehce promíchejte, aby se všechny suroviny spojily s majonézovou omáčkou.
  6. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a připepřete. Pokud chcete, můžete přidat více majonézy nebo hořčice podle své chuti. Salát dejte do lednice a nechte ho alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě prolnuly.
  7. Hotový těstovinový salát s majonézou můžete podávat samostatně nebo jako přílohu ke grilovaným pokrmům, pečenému kuřeti nebo jen tak na oběd.

Jednoduchý těstovinový salát – recept na těstovinový salát se šunkou

Recept na těstovinový salát se šunkou je skvělou volbou pro lehké a chutné jídlo, ideální na teplé letní dny nebo jako příloha k jídlu.

Ingredience na těstovinový salát se šunkou

  • 300 g těstovin
  • 150 g vařené šunky, nakrájené na menší kostky
  • 1/2 okurky, nakrájené na kostičky
  • 1/2 červené cibule, jemně nakrájená
  • 100 g cherry rajčat, rozpůlená
  • 1/4 šálku nasekané petrželky nebo koriandru
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1/4 šálku řeckého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na těstovinový salát se šunkou

  1. Nejprve uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. V menší misce si připravte salátový dresink. Smíchejte majonézu, řecký jogurt, dijonskou hořčici, bílý vinný ocet a olivový olej. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle své chuti.
  3. Do vychladlých těstovin přidejte nakrájenou šunku, okurku, červenou cibuli, cherry rajčata a nasekanou petrželku nebo koriandr. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily.
  4. Nalijte dresink na těstoviny se šunkou a znovu promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
  5. Salát nechte v chladničce odpočinout alespoň 30 minut. Před servírováním můžete salát ještě případně dochutit solí a pepřem.
  6. Podávejte chlazený jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k vašemu oblíbenému pokrmu.
Jednoduchost, chuťová rozmanitost a všestrannost činí těstovinový salát skvělou volbou pro každého milovníka dobrého jídla.

Luxusní těstovinový salát (Pohlreich) – těstovinový kuřecí salát – recept

Tento těstovinový kuřecí salát je osvěžující, výživný a skvěle se hodí jako lehké jídlo na teplé letní dny.

Ingredience na těstovinový kuřecí salát

  • 250 g těstovin
  • 2 středně velká vařená kuřecí prsa
  • 1 malá červená cibule
  • 1 středně velká paprika
  • 1 středně velká okurka
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1/4 šálku oliv bez pecek
  • 1/4 šálku plátky černých oliv
  • 1/4 šálku na kostičky nakrájeného sýra
  • 3 lžíce nasekané petrželky nebo koriandru
  • 3 lžíce zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžičky medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na těstovinový kuřecí salát

  1. Uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Po uvaření je okamžitě sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo vaření. Dejte stranou.
  2. Kuřecí prsa vařte ve slané vodě, dokud nebudou uvařená, až do dosažení vnitřní teploty 75 °C. Poté je nechte vychladnout a nakrájejte na menší kousky.
  3. Ve velké míse smíchejte uvařené a ochlazené těstoviny, nakrájené kuřecí maso, cibuli, papriku, okurku, cherry rajčata, olivy, sýr a petrželku nebo koriandr.
  4. V menší misce smíchejte zakysanou smetanu nebo řecký jogurt, majonézu, hořčici, med a šťávu z citronu. Dobře promíchejte, dokud nevznikne jednolitá omáčka.
  5. Omáčku nalijte přes směs těstovin a kuřecího masa. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily omáčkou.
  6. Salát ochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle své chuti.
  7. Salát můžete podávat ihned, ale nejlépe chutná, když ho necháte v lednici odpočinout alespoň 30 minut, aby se chutě prolnuly.
  8. Před podáváním můžete posypat nasekaným zeleným koriandrem nebo petrželkou.
Těstovinový salát je jídlo, které můžete snadno přizpůsobit podle svých představ, sezónních surovin nebo osobních preferencí.

Tuňákový salát s těstovinami – recept

Tento osvěžující tuňákový salát s těstovinami je lahodný, snadno se připravuje a je ideální pro teplé letní dny.

Ingredience na tuňákový salát (těstoviny)

  • 250 g těstovin
  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 středně velká okurka
  • 1 červená paprika
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce nakrájených černých oliv
  • 2 lžíce nakrájených kaparů (volitelné)
  • 3 lžíce majonézy (můžete použít i řecký jogurt nebo smetanu pro lehčí verzi)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžičky sušeného oregána
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Postup na tuňákový salát (těstoviny)

  1. Nejprve uvařte těstoviny podle pokynů na obalu.
  2. V míse smíchejte odkapaného tuňáka, nakrájenou okurku, papriku, cibuli, olivy a kapary.
  3. V malé míse připravte dresink. Smíchejte majonézu (nebo jogurt nebo smetanu), dijonskou hořčici, strouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a sušené oregáno. Ochuťte solí a pepřem dle vašeho gusta.
  4. Dresink přidejte do mísy s ostatními surovinami a opatrně promíchejte, aby se vše dobře spojilo a obalilo dresinkem.
  5. Před servírováním můžete tuňákový salát posypat čerstvými bylinkami a podávat. Můžete ho servírovat samostatně nebo jako součást piknikového koše nebo lehkého obědu.

Nejlepší těstovinový salát bez masa – těstovinový salát se zeleninou – recept

Tento těstovinový salát bez masa můžete také doplnit o další oblíbenou zeleninu podle vaší fantazie, jako jsou například špenát, avokádo nebo kukuřice.

Ingredience na těstovinový salát se zeleninou bez masa

  • 250 g těstovin
  • 1 menší cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 malá cibule
  • 1 malá mrkev
  • 100 g cherry rajčátek
  • 50 g černých oliv
  • 2 lžíce extra panenské olivové oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • nasekaná čerstvá bazalka

Postup na těstovinový salát se zeleninou bez masa

  1. Nejdříve uvařte těstoviny podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě.
  2. Mezitím připravte zeleninu. Cuketu nakrájejte na menší kostičky, papriky a cibuli na tenká kolečka, mrkev na tenké nudličky, a cherry rajčátka rozpůlte. Olivy můžete nakrájet na kolečka nebo ponechat celé, podle vašeho gusta.
  3. Pro přípravu dresinku smíchejte v míse olivový olej, balsamikový ocet, nasekaný česnek, dijonskou hořčici a med. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  4. Všechnu připravenou zeleninu vložte do velké mísy, přidejte uvařené těstoviny a zalijte dresinkem. Jemně promíchejte, aby se dresink rovnoměrně rozložil po celém salátu.
Těstovinový salát umožňuje využít sezónních surovin, což ho činí velmi variabilním.

Těstovinový salát je bezesporu vynikajícím a oblíbeným pokrmem. Jeho jedinečná kombinace chutí a možnost variace podle osobních preferencí ho činí vhodným pro každou příležitost – od rodinných oslav po letní pikniky či rychlé obědy v práci.

Jeho příprava je snadná, a co je nejdůležitější, těstovinový salát umožňuje využít sezónních surovin, což ho činí nejen chutným, ale i zdravým pokrmem.